O jurnalistă chineză reținută din luna mai pentru dezvaluirile sale jurnalistice de la Wuhan în timp ce se declanșa focarul COVID-19, a fost condamnată luni la patru ani de închisoare.

Zhang Zhan, fost avocat, a fost acuzată că „ a provocat probleme si tulburări” pentru relatările ei în etapele inițiale haotice ale focarului din Wuhan.

Rapoartele și editorialele ei live au fost larg distribuite pe platformele de socializare din februarie, atrăgând atenția autorităților.

„Zhang Zhan părea devastată când a fost anunțată sentința”, a declarat reporterilor Ren Quanniu, unul dintre avocații apărării lui Zhang, care confirmă termenul de închisoare de patru ani în fața Curții Populare a Districtului Nou din Shanghai Pudong.

Mama ei a plâns tare când a fost citit verdictul, a adăugat Ren.

Beijingul s-a felicitat pentru succesul „extraordinar” în controlul virusului în interiorul granițelor sale, cu o economie în revenire, în timp ce o mare parte din restul lumii suferă prin lockdown-uri dureroase și cresteri de cazuri noi.

Controlul fluxului de informații a fost crucial pentru a permite autorităților comuniste chineze să reformuleze narațiunea în favoarea lor.

Zeci de susținători și diplomați s-au adunat în fața Curții Populare a Districtului Nou din Shanghai Pudong, dar poliția i-a împins pe jurnaliști și observatori departe de intrare, în timp ce inculpata și avocatul ei au sosit.

Zhang, care are 37 de ani, a început o grevă a foamei în iunie, potrivit avocaților săi, și a fost hrănită forțat printr-un tub nazal pe măsură ce îngrijorările cresc despre sănătatea ei.

„Ea a spus când am vizitat-o ​​(săptămâna trecută):„ Dacă îmi vor da o pedeapsă grea, atunci voi refuza mâncarea până la capăt ”… Ea crede că va muri în închisoare”, a spus Ren.

„Este o metodă extremă de a protesta împotriva acestei societăți și a acestui mediu.”

Procesul vine cu doar câteva săptămâni înainte ca o echipă internațională de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății să sosească în China pentru a investiga originile pandemiei.

Un alt avocat a spus că sănătatea lui Zhang era în declin și că suferea de dureri de cap, amețeli și dureri de stomac.

„Reținută 24 de ore pe zi, are nevoie de asistență pentru a merge la baie”, a scris Zhang Keke, care a vizitat-o în ziua de Crăciun, într-o notă difuzată pe rețelele de socializare.

„Se simte epuizată psihic, ca și cum fiecare zi este un chin”.

Zhang a scris într-un editorial din februarie că guvernul „nu a dat oamenilor suficiente informații, apoi a închis pur și simplu orașul”.

„Aceasta este o mare încălcare a drepturilor omului”, a scris ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Consilier local PMP Năvodari, condamnat pentru fraude informatice, numit sef la digitalizare în Primăria Năvodari

În orașul Năvodari imposibilul devine posibil și invers. Aici, primarul PSD Florin…

Turcia a publicat cererile oficiale pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Turcia a întocmit o listă de cerințe care trebuie îndeplinite înainte de…

Percheziții la domiciliul lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova

Procurorii moldoveni au descins la domiciliul fostului președinte al Republicii Moldova Igor…

Peskov, despre diplomatul rus care a demisionat din ministerul de Externe: “Nu mai este cu noi”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că diplomatul…