Cercetătorii au descoperit că o variantă extrem de transmisibilă și dăunătoare a virusului HIV circulă de mai mulți ani în Olanda, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

Persoanele infectate cu varianta VB, așa cum este cunoscută, au o încărcătură virală medie de aproximativ patru ori mai mare decât cea obișnuită în cazul infecției cu HIV, iar sistemul lor imunitar scade de două ori mai repede, ceea ce le expune la riscul de a dezvolta SIDA mai rapid.

De asemenea, varianta pare să ducă la o reducere a celulelor imunitare numite celule T CD4, ceea ce face ca persoanele să fie expuse riscului de a dezvolta SIDA mult mai rapid decât cele infectate cu alte versiuni ale HIV.

Analiza nu a arătat cum a apărut varianta VB, dar cercetătorii au considerat că este probabil să fi evoluat în cadrul unui individ care a suferit o infecție cu HIV neobișnuit de lungă, deoarece analiza genetică nu a scos la iveală pași intermediari în evoluția virală. Același mecanism a fost propus pentru originea variantelor Sars-Cov-2, inclusiv Omicron.

Deși această variantă s-a răspândit mai rapid decât alte variante în anii 2000, în prezent este în declin împreună cu HIV în ansamblu în Țările de Jos. Cercetătorii au declarat că varianta a apărut în ciuda tratamentului larg răspândit pentru HIV, nu din cauza acestuia, deoarece tratamentul antiretroviral suprimă transmiterea.

HIV este unul dintre virusurile care suferă cele mai rapide mutații studiate vreodată – versiunile virusului variază de la o persoană la alta și uneori chiar în cadrul unui singur individ. Cercetările anterioare au documentat modificări ale virulenței generale a HIV, dar aceste modificări sunt, de obicei, rezultatul faptului că mai multe tulpini au suferit mutații diferite.

În comparație cu persoanele infectate cu alte tulpini de HIV, persoanele infectate cu varianta nou detectată aveau de până la 5,5 ori mai mult virus în sânge, iar celulele T CD4 ale acestora s-au redus de aproape două ori mai repede. O scădere a celulelor T CD4, care ajută la coordonarea răspunsului imunitar al organismului la infecții, este un semn clar că HIV a afectat sistemul imunitar.

Cercetătorii au estimat că, în lipsa unui tratament, persoanele infectate cu această variantă vor dezvolta SIDA în 2 sau 3 ani de la diagnosticare, în comparație cu 6-7 ani în cazul celor infectați cu alte tulpini de HIV.

Surse alternative: Nature.com, ft.com

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

VIDEO. Imagini terifiante cu clădiri care se prăbușesc în timpul celui de-al doilea cutremur major din Turcia

O echipă de televiziune a surprins în direct momentul în care cel…

Cutremur în Turcia: Nouă studenți români și un profesor au solicitat sprijin pentru a fi repatriați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost…

Cutremur în Turcia: Bilanțul victimelor crește la cel puțin 1.900 de morți

Două cutremure masive au lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu…

Sute de morți în urma unui cutremur puternic care a zguduit Turcia și Siria

Cel puțin 568 de persoane au fost ucise și mii de persoane…

A murit academicianul Răzvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viaţă luni, la vârsta…

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 640 de morți

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni…

Un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 a fost raportat în sud-estul Turciei. Bilanțul victimelor se ridică la peste 1.200 de morți

Autoritatea turcă pentru situații de urgență AFAP și Serviciul Geologic al Statelor…

România trimite echipe de salvatori în Turcia, după ce un cutremur puternic a lovit luni dimineață sudul Turciei și nordul Siriei

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,…