Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să găsească o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina cât mai curând posibil, “inclusiv o retragere a trupelor rusești”, în cadrul unei discuții recente între cei doi lideri.

“Cancelarul a condamnat în special atacurile aeriene rusești împotriva infrastructurii civile din Ucraina și a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina în asigurarea capacității sale de apărare împotriva agresiunii rusești” , a declarat purtătorul de cuvânt al lui Scholz

Kremlinul a declarat că Putin i-a spus lui Scholz că linia germană și occidentală privind Ucraina este “distructivă” și a îndemnat Berlinul să-și regândească abordarea. Redarea convorbirii a servit pentru a sublinia prăpastia dintre Rusia și guvernele occidentale cu privire la Ucraina, chiar dacă Moscova și Washingtonul au declarat în ultimele 24 de ore că sunt deschise în principiu la discuții, relatează Reuters.

Kievul a declarat că discuțiile de pace sunt posibile doar dacă Rusia încetează să mai atace teritoriul ucrainean și își retrage trupele de pe teritoriul ucrainean.

Kremlinul a indicat că dorește o soluție diplomatică și a afirmat că Putin a fost întotdeauna deschis la discuții, dar a spus că acest lucru este complicat de refuzul Washingtonului de a recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene.

Separat, un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat că Berlinul nu poartă discuții cu Ucraina cu privire la transferul sau desfășurarea de sisteme de apărare antiaeriană Patriot în această țară.

Reuters relatează că Germania a oferit luna trecută Poloniei sistemul Patriot pentru a ajuta la securizarea spațiului său aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a cerut ulterior Germaniei să trimită în schimb unitățile de foc în Ucraina.

Sursa: The Guardian.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

A murit Paco Rabanne. Creatorul de modă avea 88 de ani

Paco Rabanne, cunoscut pentru parfumurile și creațiile sale de modă, a murit…