Oligarhul rus Mihail Fridman a declarat că este nevoit să mănânce acasă și că trăiește “practic în arest la domiciliu” din cauza sancțiunilor impuse împotriva sa, a relatat marți ziarul spaniol El Pais.

Fridman, cu domiciliul la Londra – alături de mulți oligarhi și oficiali ruși – a fost sancționat de Marea Britanie și Uniunea Europeană după invazia Rusiei în Ucraina. El nu poate avea acces la averea sa, deoarece conturile sale bancare, cardurile de credit și cardurile ATM au fost blocate.

“Autoritățile din Marea Britanie trebuie să-mi atribuie o anumită sumă pentru a putea lua taxiuri și cumpăra mâncare, dar va fi o sumă foarte limitată dacă ne uităm la costul vieții în Londra”, a declarat el pentru El Pais. Fridman – care a fondat cea mai mare bancă privată din Rusia – este unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, cu o avere netă estimată la 10,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

La începutul acestei luni, el a declarat pentru Bloomberg că trebuie să depună o cerere la guvernul britanic pentru a cheltui orice sumă de bani în țară și că ar putea primi aproximativ 2.500 de lire sterline pe lună dacă cererea este aprobată.

Dar în interviul acordat pentru El Pais, el a spus că nu este sigur că o alocație va fi suficientă “pentru a trăi o viață normală, fără excese”.

“Nu pot nici măcar să scot pe cineva în oraș la restaurant. Trebuie să mănânc acasă și sunt practic în arest la domiciliu”, a declarat el pentru publicația spaniolă. El a cumpărat Athlone House, o proprietate de două hectare din epoca victoriană, pentru 65 de milioane de lire sterline în 2016.

Fridman a declarat pentru El Pais că nu știe dacă va putea păstra conacul. “Nu este clar dacă voi putea continua să locuiesc în Londra sau dacă voi fi obligat să plec, ceea ce nu pot face acum și nu vreau din multe motive”, a spus el.

Magnatul și-a exprimat, de asemenea, consternarea față de tratamentul pe care l-a primit de când a început războiul din Ucraina.

“Sunt la Londra de opt ani, am investit miliarde de dolari în Marea Britanie și în alte țări europene, iar răspunsul la acest lucru este că îmi confiscă totul și mă dau afară”, a declarat Fridman pentru El Pais.

Fridman a ripostat la sancțiunile care vizează oamenii de afaceri privați, spunând că acestea sunt nedrepte și ineficiente. El a declarat pentru El Pais că “sancțiunile împotriva întreprinzătorilor privați nu au niciun sens, deoarece majoritatea dintre ei și-au construit afacerea prin talent, efort și calificări personale”.

El a declarat ziarului spaniol că este “o idioțenie” să crezi că oligarhii îl pot obliga pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt războiului din Ucraina – pe care, notează publicația, a evitat să îl numească război. În schimb, Fridman a descris războiul în termeni precum “dezastru” sau “ceea ce se întâmplă”. “

“Lucrurile nu vor merge mai bine pentru Occident dacă forțează mulți antreprenori străluciți și interesanți să plece în Rusia, în loc să îi integreze mai mult și să încerce să îi determine să ia atitudine, chiar dacă este evident că afacerile private nu au nicio influență asupra lui Putin”, a spus el, potrivit El Pais.

Surse: El Pais, Insider.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.