Wall Street Journal relatează că oligarhul rus Roman Abramovici și doi negociatori ucraineni au avut simptome de otrăvire după o întâlnire la începutul acestei luni la Kiev.

Abramovici, precum și doi înalți oficiali ucraineni, ar fi dezvoltat piele descuamată pe față și pe mâini, ochi roșii și lăcrimare constantă și dureroasă, potrivit ziarului.

Citând “persoane familiarizate cu această chestiune”, ziarul a adăugat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat.

Viețile proprietarului clubului Chelsea – care a fost supus sancțiunilor occidentale – și a doi negociatori ucraineni nu sunt considerate a fi în pericol în urma aparentei otrăviri, pusă pe seama unei ‘arme chimice neidentificate’.

Incidentul este posibil să ridice întrebări serioase de siguranță cu privire la continuarea negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina și la implicarea președintelui Zelenski.

Experții consideră că presupusul atac a avut ca scop sperierea victimelor, mai degrabă decât să provoace daune care să pună în pericol viața.

Rapoarte răspândite au sugerat anterior că forțele rusești încearcă să îl asasineze pe Zelenski, dar nu este clar cine a fost ținta presupusei otrăviri.

Grupul media de investigație Bellingcat a declarat că cel mai recent incident a avut loc în noaptea de 3 spre 4 martie, iar trei persoane au prezentat “simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice”, inclusiv oligarhul rus Roman Abramovici.

Site-ul a precizat că cei trei bărbați au consumat doar apă și ciocolată – în timp ce un alt bărbat care a mâncat și a băut aceleași lucruri nu a avut simptome.

Acesta a continuat: “Runda de negocieri din după-amiaza zilei de 3 martie a avut loc pe teritoriul ucrainean și a durat până în jurul orei 22.00.

‘Trei membri ai echipei de negociere s-au retras într-un apartament din Kiev mai târziu în acea noapte și au resimțit simptomele inițiale – inclusiv inflamații ale ochilor și ale pielii și dureri pătrunzătoare în ochi – mai târziu în acea noapte.

‘Simptomele nu s-au atenuat până dimineața’.

Publicația a citat doi experți în arme chimice și un medic care au sugerat că simptomele erau “cel mai mult în concordanță cu variantele de porfirină, organofosfați sau substanțe biciclice”.

‘Experții au spus că doza și tipul de toxină folosită a fost probabil insuficientă pentru a provoca daune care să pună în pericol viața și, cel mai probabil, a fost menită să sperie victimele și nu să provoace daune permanente’, a scris Bellingcat pe Twitter.

O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat pentru Reuters că Abramovici nu a permis ca acest lucru să îl oprească din lucru.

Kremlinul a declarat că oligarhul a jucat un rol timpuriu în discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, dar că procesul se află acum în mâinile echipelor de negociere ale celor două părți.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.