Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat luni că reclasifică varianta Covid, extrem de contagioasă, care se răspândește în India ca o „variantă de îngrijorare”, indicând că a devenit o amenințare la nivel mondial pentru sănătate.

Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat că agenția va furniza mai multe detalii în raportul săptămânal de situație privind pandemia marți, dar a adăugat că varianta, cunoscută sub numele de B.1.617 se poate răspandi mult mai ușor decât virusul original și există unele dovezi că ar putea să se sustragă din unele dintre protecțiile oferite de vaccinuri. Totuși, vaccinurile sunt considerate eficiente.

“Și, ca atare, clasificăm acest lucru drept o variantă de îngrijorare la nivel global”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă. Chiar dacă există o transmisibilitate crescută demonstrată de unele studii preliminare, avem nevoie de mult mai multe informații despre această variantă de virus , așa că avem nevoie de mai multe secvențieri.

OMS a declarat săptămâna trecută că urmărește îndeaproape cel puțin 10 variante de coronavirus din întreaga lume, inclusiv B.1.617. Varianta a fost etichetată anterior drept „variantă de interes”, deoarece erau necesare mai multe studii pentru a înțelege complet semnificația acesteia, a spus Van Kerkhove.

„Ceea ce înseamnă pentru oricine de acasă este că oricare dintre virusurile SARS-CoV-2 care circulă vă poate infecta și răspândi și totul în acest sens este îngrijorător”, a spus ea luni. „Așadar, toți cei de acasă, indiferent unde trăim, indiferent de virusul care circulă, trebuie să ne asigurăm că luăm toate măsurile la îndemână pentru a preveni să ne îmbolnăvim”.

O variantă poate fi etichetată drept „îngrijorătoare” dacă s-a dovedit a fi mai contagioasă, mai mortală sau mai rezistentă la vaccinurile și tratamentele actuale, potrivit OMS.

Grupul a emis luni o precizare cu privire la observațiile lor anterioare, spunând că datele actuale arată că vaccinurile Covid-19 existente „rămân eficiente în prevenirea bolilor și decesului la persoanele infectate cu această variantă”.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…