Varianta de coronavirus Omicron este probabil să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global „foarte mare” de creștere a infecțiilor care ar putea avea „consecințe grave” în unele zone, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Agenția ONU a cerut celor 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată și, în așteptarea creșterii numărului de cazuri, să „asigure că există planuri de atenuare” pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

„Omicron are un număr fără precedent de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei”, a spus OMS.

Până în prezent, nu au fost raportate decese legate de Omicron, deși au fost necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialul Omicron de a scăpa de protecția împotriva imunității induse de vaccinuri și infecții anterioare, se arată în comunicat.

„Creșterea cazurilor, indiferent de modificarea severității, poate ridica cerințe copleșitoare asupra sistemelor de îngrijire a sănătății și poate duce la creșterea morbidității și mortalității. Impactul asupra populațiilor vulnerabile ar fi substanțial, în special în țările cu acoperire scăzută de vaccinare”, se arată în comunicat.

Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecțiile au crescut abrupt.

De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, cu noi cazuri găsite în Țările de Jos, Danemarca și Australia, chiar dacă mai multe țări au impus restricții de călătorie pentru a încerca să se izoleze. Japonia a declarat luni că își va închide granițele pentru străini, alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri.

OMS, în ultimul său ghid, a reiterat că țările ar trebui să utilizeze o „abordare bazată pe risc pentru a ajusta măsurile de călătorie internaționale în timp util”.

„Prezența multiplelor mutații ale proteinei spike în domeniul de legare la receptor sugerează că Omicron poate avea o probabilitate mare de evadare imună din protecția mediată de anticorpi. Cu toate acestea, potențialul de evadare imună din imunitatea mediată celular este mai dificil de prezis. se spunea.

„În general, există incertitudini considerabile în ceea ce privește amploarea potențialului de evadare imunitar al Omicron”.

„Sunt așteptate cazuri și infecții de COVID-19 la persoanele vaccinate, deși într-o proporție mică și previzibilă”, a adăugat OMS.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…