Femeile sunt principalele victime ale războaielor și ale conflictelor, dar ele sunt în continuare foarte slab reprezentate în cadrul negocierilor diplomatice, au declarat marți oficialii Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

În ajunul Zilei Internaționale a Femeii, care are loc la 8 martie, Sima Bahous, director executiv al UN Women, a făcut apel la comunitatea internațională să facă mai mult pentru a proteja viețile, sănătatea și drepturile femeilor din întreaga lume.

“Trebuie să ne amintim că nu am schimbat în mod semnificativ nici componența meselor de pace, nici impunitatea de care se bucură cei care comit atrocități împotriva femeilor și fetelor”, a declarat Bahous în cadrul unei dezbateri a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea.

Bahous a atras atenția asupra a ceea ce ea a spus că este un “apartheid de gen” în Afganistan, unde femeile au fost efectiv eliminate din viața publică de când talibanii au revenit la putere în august 2021, interzicându-le femeilor să frecventeze universitățile, să meargă în parcuri și îndepărtându-le de la multe locuri de muncă.

“Afganistanul este unul dintre cele mai extreme exemple de regres în ceea ce privește drepturile femeilor, dar este departe de a fi singurul”, a declarat Bahous.

Revenind la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat în al doilea an, Bahous a spus că femeile și copiii lor reprezintă aproximativ 90% din cei 8 milioane de ucraineni care au fost nevoiți să fugă din țară, în timp ce femeile și fetele constituie aproape 70% din milioanele de persoane strămutate în Ucraina.

“Pacea este singurul răspuns, cu implicarea femeilor în acest proces”, a declarat Bahous, care i-a îndemnat pe liderii mondiali să respecte rezoluția istorică a Consiliului de Securitate al ONU adoptată în 2000, care a subliniat rolul femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor.

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a împărtășit acest sentiment.

“Voi atrage atenția asupra violenței și opresiunii femeilor și fetelor din întreaga lume și asupra a ceea ce se confruntă acestea – în Iran, în Afganistan, în zonele din Ucraina ocupate de Rusia și în atât de multe alte locuri din întreaga lume”, a spus ea.

Oficialul francez Marlene Schiappa, care a fost anterior ministru al egalității în țara sa, a declarat că femeile plătesc cel mai mare preț în războaie și crize.

“În toate situațiile de conflict și de criză și, pentru a lua exemple actuale, în Ucraina, Yemen și Somalia, femeile sunt afectate în mod special, chiar vizate în mod deliberat, de violența sexuală și de gen”, a spus Schiappa. “Cei responsabili trebuie să răspundă pentru acțiunile lor.”

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…

Ungaria spune că nu-l va aresta pe Putin

Ungaria nu îl va aresta pe Putin dacă acesta va intra în…

China spune că se va opune vânzării forțate a TikTok

China și-a declarat opoziția față de solicitarea administrației Biden ca ByteDance, compania…