Compania OpenAI, cunoscută pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială precum ChatGPT, a dezvăluit recent că unele state și organizații folosesc instrumentele sale pentru campanii de influență online.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, OpenAI prezintă dovezi că actori din Rusia, China, Iran și Israel au folosit unele dintre capacitățile sale de generare automată de conținut pentru a răspândi propagandă și dezinformare în scopul manipulării opiniei publice.

Aceste rețele online au produs comentarii, articole și imagini în mai multe limbi pentru a apăra războiul din Gaza sau invazia Ucrainei de către Rusia, a critica dizidenții chinezi sau a comenta politica din India, Europa și SUA.

Deși impactul lor a fost modest, raportul arată cum potențialul în creștere al inteligenței artificiale poate fi exploatat pentru operațiuni de influență online mai sofisticate și la scară mai largă.

OpenAI a închis rapid cinci astfel de campanii de propagandă prin detectarea erorilor umane din conținutul generat. Cu toate acestea, oamenii rămân vulnerabili la dezinformare, iar progresele tehnologice pot agrava această problemă în viitor.

Raportul servește drept avertisment că statele și grupările interesate să manipuleze opinia publică vor exploata noile capabilități ale inteligenței artificiale, în ciuda eforturilor companiilor ca OpenAI de a împiedica astfel de practici.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…