Procurorii DIICOT au efectuat 121 de percheziții domiciliare pe raza mai multor județe din țară, într-un dosar care vizează un grup infracțional organizat care se ocupa cu producerea și comercializarea ilegală de dispozitive pentru vapat și alte produse (“edibles”) care conțin substante cu potențial psihoactiv.

Gruparea ar fi funcționat începând de la sfârșitul anului trecut și acționa prin intermediul a două societăți comerciale din Iași.

Substanțele identificate în produse sunt HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și uneori chiar THC. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023 s-ar fi fabricat peste 100.000 de dispozitive de vapat care conțineau astfel de compuși.

Ancheta a scos în evidență o creștere alarmantă a consumului unor astfel de produse în rândul tinerilor și elevilor. Produsele erau distribuite atât online, cât și în magazine din centre comerciale.

Sunt vizate în total 28 de societăți comerciale care s-ar fi ocupat de distribuirea ilegală la scară națională. Urmează să fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași 42 de persoane.  

Acțiunea se desfășoară cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău și beneficiază de sprijinul Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, Direcţia Operaţiuni Speciale  și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul IGPR.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…