Zeci de șefi de stat și de guvern, inclusiv regele Iordaniei și prim-ministrul ceh, au acumulat milioane de active secrete în conturi offshore, potrivit celei mai mari scurgeri de date despre averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor, politicienilor și miliardarilor lumii.

Așa-numita anchetă „Pandora Papers”, care implică aproximativ 600 de jurnaliști, se bazează pe scurgerea a aproximativ 11,9 milioane de documente de la 14 companii de servicii financiare din întreaga lume.

„Pandora Papers” sunt cele mai recente dintr-o serie de scurgeri masive de documente financiare ICIJ care au început cu LuxLeaks în 2014 și au fost urmate de Panama Papers, Paradise Papers și FinCen.

Documentele divulgate arată că regele Iordaniei Abdullah II a creat cel puțin 30 de companii offshore în țări sau teritorii cu taxe avantajoase prin care a cumpărat 14 proprietăți de lux în SUA și Marea Britanie pentru peste 106 milioane de dolari.

BBC a citat avocații regelui Abdullah, spunând că toate proprietățile au fost cumpărate cu avere personală și care este o practică obișnuită ca indivizii de profil să cumpere proprietăți prin intermediul companiilor offshore din motive de confidențialitate și securitate.

Premierul ceh Andrej Babis a plasat 22 de milioane de dolari în companii de tip shell care au fost utile pentru finanțarea achiziției Chateau Bigaud, o proprietate mare din Mougins, sudul Franței, potrivit documentelor.

Documentele secrete expun, de asemenea, relații offshore ale președinților din Ucraina, Kenya și Ecuador și ale fostului prim-ministru britanic, Tony Blair. Dosarele detaliază, de asemenea, activități financiare ale miliardarilor ruși apropiați președintelui Vladimir Putin, în plus față de peste 100 de miliardari din SUA, Turcia și alte națiuni.

În total, ICIJ a găsit legături între aproape 1.000 de companii din paradisuri offshore și 336 de politicieni și oficiali de nivel înalt, inclusiv lideri de țară, miniștri de cabinet, ambasadori și alții.

Lideri care au militat împotriva corupției

Dar astfel de dezvăluiri nu sunt o jenă pentru liderii care au militat public împotriva corupției sau au susținut măsuri de austeritate în țările lor.

În Franța, fostul șef al Fondului Monetar Internațional, Dominique Strauss-Kahn, aparent a canalizat mai multe miliaone de dolari în taxe de consultanță către o companie marocană scutită de impozite.

Printre celelalte dezvăluiri din ancheta ICIJ:

  • Familia și asociații președintelui azer Ilham Aliyev ar fi fost implicați în secret în tranzacții imobiliare în Marea Britanie în valoare de sute de milioane.
  • Se presupune că președintele kenyan Uhuru Kenyatta și șase membri ai familiei ar deține în secret o rețea de companii offshore.
  • Se spune că membrii cercului interior al primului ministru pakistanez Imran Khan, inclusiv miniștrii cabinetului și familiilor lor, ar deține în secret companii și trusturi care dețin milioane de dolari.
  • Președintele rus Vladimir Putin nu este numit direct în dosare, dar este legat prin asociații de bunuri secrete din Monaco.

Documentele din spatele ultimei anchete sunt extrase de la companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

Pe lângă politicieni, printre personaje publice expuse se numără cântăreața columbiană Shakira, supermodelul german Claudia Schiffer și legenda cricketului indian Sachin Tendulkar.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…