Pope Francis, Foto – REUTERS/Remo Casilli

Papa Francisc a făcut duminică un apel la președintele rus Vladimir Putin pentru o încetare a focului, implorându-l să “oprească această spirală a violenței și a morții” în Ucraina și denunțând riscul “absurd” al consecințelor “incontrolabile” ale unui atac nuclear, în contextul în care tensiunile se intensifică brusc din cauza războiului.

Suveranul Pontif a rostit cel mai puternic apel al său de până acum cu privire la conflictul vechi de șapte luni, pe care l-a denunțat ca fiind o “eroare și o oroare”.

A fost pentru prima dată în public când a vorbit despre rolul lui Putin în război. De asemenea, Francisc i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie “deschis” la propuneri serioase de pace.

Francisc a spus publicului, adunat în Piața Sfântul Petru, că a renunțat la tema religioasă obișnuită pentru comentariile sale de duminică la prânz pentru a-și concentra reflecția asupra Ucrainei.

“Modul în care se desfășoară războiul din Ucraina a devenit atât de grav, devastator și amenințător încât stârnește o mare îngrijorare”, a spus Francisc.

“De fapt, această rană teribilă și de neconceput a umanității, în loc să se micșoreze, continuă să sângereze și mai mult, amenințând să se extindă”, a spus papa.

“Deplâng cu tărie situația gravă creată în ultimele zile, cu noi acțiuni contrare principiilor dreptului internațional”, a spus Francisc, într-o referire clară la anexarea ilegală de către Putin a unei mari porțiuni din estul Ucrainei. “Aceasta, de fapt, crește riscul unei escaladări nucleare, până la punctul de a ne teme de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram