Pope Francis, Foto – REUTERS/Remo Casilli

Papa Francisc a spus că este nevoie de o soluție cu două state pentru Israel și Palestina, adăugând că războiul este întotdeauna o înfrângere.

“Acestea sunt două popoare care trebuie să trăiască împreună. Cu această soluție înțeleaptă, două state. Acordurile de la Oslo, două state bine definite și Ierusalimul cu un statut special”, a spus Papa într-un interviu acordat postului de televiziune RAI din Italia.

Francisc a mai spus că speră că poate fi evitată o escaladare regională în conflictul care a început atunci când militanții Hamas au intrat în Israel, ucigând aproximativ 1.400 de israelieni, în principal civili, și luând aproximativ 230 de ostatici.

În 1993, prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin și liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, și-au dat mâna pentru acordurile de la Oslo, care stabileau o autonomie palestiniană limitată.

Președintele american Bill Clinton, prim-ministrul israelian Ehud Barak și Arafat au participat la summitul de la Camp David din 2000, dar nu au reușit să ajungă la un acord de pace final.

Israelul a cucerit Ierusalimul de Est arab în 1967, iar în 1980 a declarat întregul oraș “capitala sa unită și eternă”. Palestinienii consideră partea de est a orașului drept capitala unui eventual viitor stat.

Israelul a respins în mod constant sugestiile conform cărora orașul, care este sacru pentru creștini, musulmani și evrei, ar putea avea un statut special sau internațional.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Interlopul mascat sub umbrela Partidului SOS Constanța: A lovit un polițist în încercarea de a provoca scandal în ședința de Consiliu Local

El este interlopul mascat în “politician” din partea partidului SOS, filiala Constanța,…