Pope Francis, Foto – REUTERS/Remo Casilli
Papa Francisc a ordonat reducerea salariilor cu 10% pentru majoritatea clericilor si cardinalilor care lucrează în Vatican, pentru a salva locurile de muncă ale angajaților, deoarece pandemia de coronavirus a afectat veniturile Sfântului Scaun.

Vaticanul a declarat miercuri că Francis a emis un decret care introduce reduceri proporționale începând cu 1 aprilie. Un purtător de cuvânt a spus că majoritatea angajaților laici nu vor fi afectați de reduceri.

Un senior prelat al Vaticanului a spus că se crede că este pentru prima dată cand un papă a întreprins o astfel de acțiune.

Francis, în vârstă de 84 de ani, care provine dintr-o familie de clasă muncitoare, a insistat adesea că nu vrea să concedieze oameni în perioade economice dificile, chiar dacă Vaticanul continuă să aibă deficite.

Cardinalii care lucrează la Vatican și locuiesc acolo sau la Roma, primesc salarii de aproximativ 4.000 până la 5.000 de euro pe lună , iar mulți locuiesc în apartamente mari, cu mult sub chiriile de pe piață.

Majoritatea preoților și călugărițelor care lucrează în departamentele Vaticanului trăiesc în comunități religioase din Roma, precum seminarii, mănăstiri, parohii, universități și școli – oferindu-le o protecție mai mare împotriva recesiunilor economice.

Au cheltuieli de trai mult mai mici decât angajații laici – cum ar fi polițiștii, casierii, pompierii, agenții de curățenie, restauratorii de artă și personalul de întreținere – care locuiesc în Roma și dintre care mulți au familii.

Acești muncitori laici pe care papa pare să vrea să-i protejeze, deoarece majoritatea nivelurilor lor de angajare nu erau enumerate în decretul papal. Gradele de plată ale Vaticanului merg de la nivelurile 1-10 pentru majoritatea angajaților. Funcțiile superioare au patru clase, de la C la C-3.

În afară de cardinali, alți clerici își vor vedea salariile reduse între 3% și 8%. Creșterile salariale programate pentru toate categoriile, cu excepția celor mai mici trei clase salariale, vor fi suspendate până în martie 2023.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook