Parchetul European (EPPO) confirmă că are o investigație în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană.

Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În această etapă, nu vor fi făcute publice alte detalii, se arată în comunicatul EPPO.

Comisia Europeană a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, aproape de zece ori mai mult decât populația UE. Dintre acestea, 1,3 miliarde au fost livrate până în prezent.

Comisia a fost criticată pentru prețurile ridicate negociate pentru vaccinurile mRNA Covid, o analiză sugerând că UE a plătit aproximativ 31 de miliarde de euro.

România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin.

În luna iulie, premierul Florin Cîţu anunţa că România a comandat, pe baza strategiei asumate la nivelul Uniunii Europene, 120 de milioane de doze de vaccin, urmând a fi folosite pe parcursul a 2 ani, cu posibilitatea de a putea fi revândute, potrivit adevărul.ro

DNA a anunțat în luna septembrie că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19.

Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID 19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Scandalul mesajelor dintre șefa Comisiei Europene și directorul Pfizer

Mai mulți europarlamentari, precum Sara Cerdas (S&D) și Michèle Rivasi (Verzi/ALE), au cerut explicații cu privire la un schimb de SMS-uri între președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Albert Bourla, directorul Pfizer.

Problema se referă la mesajele text trimise în timp ce UE era în curs de a încheia contracte pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și, în același timp, apărea un conflict cu AstraZeneca, rivalul Pfizer.

New York Times a dezvăluit pentru prima dată existența acestor mesaje – ceea ce l-a determinat pe Alexander Fanta, jurnalist al site-ului de știri netzpolitik.org și redactor obișnuit al EUobserver, să depună o cerere de libertate a informației (FOI) pentru a avea acces la mesajele text ale Comisiei cu Pfizer și la alte documente.

Comisia a răspuns că nu deține mesajele respective. De atunci, deputații europeni au cerut conținutul mesajelor, care încă nu a fost găsit.

În iulie anul trecut, Ombudsmanul European Emily O’Reilly a criticat sever executivul UE și a calificat cazul mesajelor text drept o “eroare administrativă”.

“Nu este posibil să se desfășoare aceste negocieri prin intermediul mesajelor text”, deoarece aceste negocieri sunt atât de complexe, a argumentat Small înainte de a conchide: “contractul a urmat procedura obișnuită”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Ucraina și țările baltice îi reproșează lui Macron că a sugerat “garanții de securitate” pentru Rusia

Ideea președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia…

VIDEO Scandal la Ministerul Energiei. Virgil Popescu a amânat conferința de presă pentru că în sală era prezent și George Simion

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a amânat în ultimul moment conferința de presă…

“Taxa pe soare”: USR acuză Guvernul că vrea să impoziteze gospodăriile care au instalate panouri fotovoltaice

USR a acuzat Guvernul că a emis o ordonanță de urgență care…

Sexul în afara căsătoriei va fi pedepsit cu închisoarea în Indonezia

Parlamentul indonezian ar urma să adopte luna aceasta un nou cod penal…

Raport. China operează peste 100 de secții de poliție în întreaga lume, inclusiv în România

Beijingul a înființat peste 100 de “secții de poliție” în întreaga lume…

Fragmente de rachetă au fost găsite într-un sat din Republica Moldova, la granița cu Ucraina

Ministerul moldovean de Interne a declarat că o parte a unei rachete…

Parlamentul a votat revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi

Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău din funcția de vicepreşedinte al Autorităţii…

Rusia susține că nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident

Rusia nu va exporta petrol care face obiectul unei restricții de preț…

Olaf Scholz avertizează Occidentul să evite un nou război rece

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Occidentul să evite crearea unui nou…