După două decenii de bătălii juridice și politice, parchetul UE (EPPO), responsabil cu descoperirea și urmărirea penală a fraudei la bugetul UE, și-a început operațiunile marți (1 iunie).

Biroul independent din Luxemburg este condus de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kövesi, care a descris începerea operațiunilor drept „un moment istoric”.

“Suntem primul instrument cu adevărat ascuțit pentru apărarea statului de drept în UE. Succesul nostru este o chestiune de credibilitate pentru UE”, a declarat ea pentru presa din Luxemburg, potrivit Euobserver.

Pentru a demonstra cât de dificilă a fost crearea biroului, în cele din urmă doar 22 de țări au decis să adere la EPPO – din cele 27 de țări ale UE.

Danemarca, Irlanda, Ungaria, Polonia și Suedia au ales să nu participe, dar Comisia UE a declarat că Suedia ar putea adera anul viitor.

EPPO este alcătuit din 15 camere permanente, cu diferite formațiuni ale celor 22 de procurori europeni, plus Kövesi, care va avea aproximativ 3.000 de doasare anual

La nivel național, EPPO poate apela la o rețea de 140 de procurori delegați din cele 22 de state membre pentru a investiga cazurile.

“Suntem un singur birou care operează sub 22 de regimuri procedurale penale diferite. Acest lucru nu a fost niciodată încercat până acum”, a spus Kövesi.

Kövesi a spus că biroul ei a înregistrat deja câteva cazuri, primele venind din Germania și Italia.

EPPO va putea investiga mai eficient infracțiunile transfrontaliere, care au fost dificil de urmărit.

Se estimează că frauda transfrontalieră în materie de TVA costă UE între 30 miliarde EUR și 60 miliarde EUR pe an, în timp ce au existat aproximativ 1.000 de nereguli frauduloase raportate în 2019, cu o valoare estimată de 460 milioane EUR.

De asemenea, biroul ar putea aborda discrepanțele dintre statele membre ale UE în ceea ce privește investigarea cazurilor.

Kövesi a spus că unele țări din UE au doar cinci până la șase cazuri pe an, în timp ce altele au sute.

Dacă EPPO începe o anchetă, autoritățile naționale se retrag de la caz, raportând orice problemă relevantă la biroul din Luxemburg. EPPO va urmări în continuare instanțele naționale competente.

De asemenea, va putea investiga persoane și companii din țările neparticipante – dacă acestea sunt implicate într-o infracțiune transfrontalieră.

Kövesi speră că activitatea biroului său va convinge statele neparticipante să adere, deși a recunoscut că va fi o „decizie politică”.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…