Mai mulți membri ai Adunării Naționale din Quebec au refuzat să jure credință regelui Charles al III-lea, care este rege al Canadei, dar și al Regatului Unit.

Charles a devenit șeful de stat al Canadei după ce mama sa, Elisabeta a II-a, care a fost mult timp în funcție, a murit în septembrie.

Paul St-Pierre Plamondon, care conduce partidul pro-independență Parti Québécois, a declarat că jurământul de fidelitate față de rege este o “cămașă de forță care condamnă fiecare reprezentant ales al poporului Quebecului la ipocrizie”.

“O cămașă de forță care îi obligă pe democrații din toate partidele să depună un jurământ în care nu cred și, prin urmare, să se sperie, să murdărească valoarea cuvântului lor și să facă acest lucru în primul act pe care sunt chemați să îl facă în calitate de reprezentanți ai cetățenilor”, a spus el.

St-Pierre Plamondon a depus un jurământ separat în fața poporului din Quebec. Cu toate acestea, deputații care nu depun jurământul față de monarhie nu au voie să își ocupe locul în parlament.

Luni, o mulțime s-a adunat în fața clădirii Parlamentului din Quebec pentru a-și arăta sprijinul pentru cei trei deputați sub sigla Parti Québécois, precum și pentru cei 11 sub sigla Québec solidaire, care au refuzat să jure în fața regelui.

Benoit Roy, președintele grupului, a declarat că nu crede că guvernul din Quebec va avea altă opțiune decât să-i lase pe deputații care au ales să nu depună jurământul de credință față de regele Charles al III-lea să își ocupe locul în parlament.

Roy a declarat că există “o oportunitate excepțională … oferită parlamentarilor din Quebec pentru a găsi o modalitate de a dezvolta și evolua tradițiile noastre parlamentare”.

Alte știri:  Cod Roșu de caniculă: Valul de căldură aduce temperaturi de până la 41°C

“Acest anacronism instituțional există de prea mult timp. Este timpul să i se pună capăt”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…