Parlamentul României a adoptat marți un proiect de lege care prevede ca șoferii prinși conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive vor primi, pe lângă condamnare, și interdicția de a mai conduce un vehicul timp de până la 10 ani.

Astfel, șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l, nu mai pot scăpa de pedeapsa cu închisoarea. Aceștia vor primi o sentință de la 1 la 5 ani de închisoare, fără posibilitatea suspendării pedepsei.

Perioada maximă de interzicere a dreptului de a conduce un vehicul a fost majorată de la 5 ani la 10 ani.

În cazul transporturilor de persoane sau substanțe periculoase, șoferii prinși băuți vor primi o pedeapsă mai severă, de la 2 la 7 ani de închisoare. Aceeași sancțiune se aplică și instructorilor auto sau candidaților la permisul de conducere care se prezintă sub influența drogurilor sau alcoolului.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sub limita de 0,8 g/l rămâne contravenție, sancționată cu amendă și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Proiectul de lege a fost adoptat marți de Camera Deputaților, după ce a primit votul Senatului în decembrie 2023. Legea urmează acum să fie promulgată de președintele României.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române, în 2023 au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu 1.545 de decese și 3.535 de persoane rănite grav. De asemenea, au fost reținute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru contravenția de conducere sub influența băuturilor alcoolice, și au fost descoperite 8.368 de infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Peru clasifică persoanele trans ca fiind “bolnave mintal” printr-un decret guvernamental

Guvernul din Peru a emis un decret prin care persoanele transgen, non-binare…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…

Un comandant de top al NATO spune că numărul de trupe rusești este insuficient pentru a face progrese la Harkov

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat…