Canada a devenit a doua țară din lume care a descris modul în care China a tratat minoritatea sa uigură ca fiind un genocid, în urma unui vot parlamentar controversat care ar putea crește și mai mult tensiunile diplomatice între cele două națiuni.

Parlamentarii au aprobat moțiunea fără caracter obligatoriu, prezentată de conservatorii opoziției, pentru a recunoaște acțiunile Chinei în provincia nord-vestică Xinjiang ca un genocid împotriva uigurilor musulmani.

Potrivit The Guardian, premierul Justin Trudeau și membrii înalți ai cabinetului nu au participat luni la vot. Toți ceilalți membri liberali prezenți au votat în favoarea moțiunii, cu excepția ministrului afacerilor externe, Marc Garneau, care s-a abținut în numele guvernului.

Numind acțiunile din China un genocid, Canada se alătură Statelor Unite, care a luat hotărârea cu puțin timp înainte ca Donald Trump să părăsească mandatul. O încercare similară de vot în Marea Britanie a eșuat la începutul acestei luni.

Dar mișcarea parlamentului canadian va aduce probabil o serie de noi provocări politice pentru primul ministru, care a încercat în ultimii ani să găsească un echilibru între împingerea ostilităților Chinei și menținerea unor relații cordiale cu Beijingul.

Trudeau, al cărui partid liberal guvernează fără majoritate parlamentară, se pronunțase anterior împotriva aducerii la vot a moțiunii, spunând reporterilor că genocidul este un termen „extrem de încărcat” și că este nevoie de mai mult studiu asupra problemei înainte de a putea fi luată o hotărâre.

În weekend, ambasadorul Chinei în Canada a criticat votul, spunând presei canadiene că oficialii din Ottawa ar trebui să rămână în afara politicii interne a Chinei.

„Ne opunem ferm acestui fapt, deoarece este contrar faptelor. Este un amestec în treburile noastre interne “, a spus Cong Peiwu. „Nu se întâmplă deloc genocid în Xinjiang”.

Alte știri:  Tesla va concedia peste 10% din personal la nivel global, din cauza scăderii vânzărilor

Dar în octombrie anul trecut, o subcomisie parlamentară canadiană a stabilit că tratamentul uigurilor din China constituie un genocid.

Propunerea este probabil să intensifice tensiunile dintre cele două țări, a căror relație a suferit deja o presiune semnificativă de la arestarea lui Meng Wanzhou de la Huawei în decembrie 2018. La câteva zile de la aceasta arestare, doi cetățeni canadieni – Michael Kovrig și Michael Spavor – au fost reținuți China.

Canada a descris detenția bărbaților drept „diplomație ostatică”.

Înaintea votului, liderul conservator, Erin O’Toole, a spus că moțiunea este necesară pentru a trimite un „semnal clar și neechivoc că vom apăra drepturile omului și demnitatea drepturilor omului, chiar dacă aceasta înseamnă sacrificarea unor oportunitati”.

Conservatorii, noii democrați, Blocul Québécois și Verzii au cerut sancțiuni împotriva oficialilor chinezi și mutarea viitoarelor Jocuri Olimpice de Iarnă de la Beijing

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook