Parlamentul European a aprobat directiva Uniunii Europene privind transparența salarială, în încercarea de a reduce diferențele de remunerare între femei și bărbați în UE.

Directiva, propusă de Comisia Europeană în martie 2021, are ca scop să se asigure că întreprinderile cu peste 100 de angajați raportează disparitățile salariale și să reducă diferența de remunerare între femei și bărbați din UE, care în prezent este de 12,7%. Angajatorii care au un decalaj salarial de peste 5% fără justificări vor fi obligați să ia măsuri corective.

Directiva va elimina secretul salarial, va consolida drepturile lucrătorilor și va spori dreptul individual la informare.

Angajații vor avea dreptul de a avea acces la date salariale defalcate pe sexe și de a înțelege criteriile utilizate pentru a defini salariul și creșterile salariale, care vor trebui să fie neutre din punct de vedere al sexului.

De asemenea, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor avea acces la informații privind intervalul de salarizare pentru posturile la care candidează, în timp ce angajatorii nu vor avea voie să se intereseze de salariile anterioare, limitând astfel posibilitatea ca istoricul salarial al unui candidat să influențeze salariul oferit.

Discriminarea intersectorială va fi considerată un factor agravant în cadrul noilor norme privind transparența salarială. Directiva trebuie acum să fie adoptată în mod oficial de statele membre și transpusă în legislația națională în termen de trei ani de la intrarea în vigoare.

Directiva a beneficiat de un larg sprijin transpartinic din partea deputaților europeni din grupurile PPE, Renew, S&D și de stânga. Cu toate acestea, mai mulți eurodeputați din partidele de extremă dreapta au susținut că directiva ar crea sarcini administrative suplimentare pentru companii și ar interfera cu competențele naționale.

Alte știri:  Rezultate alegeri locale 2024: PSD câștigă peste 50% din mandatele de primar, PNL peste 34%
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Avertizare meteo: Averse torențiale, vânt puternic și grindină în mai multe regiuni ale țării

În intervalul 13 iunie, ora 17 – 14 iunie, ora 6, meteorologii…

Video: Cântărețul de manele Babasha, huiduit de public la concertul Coldplay

Un moment controversat a avut loc miercuri seară la concertul Coldplay desfășurat…

Datoria externă a României a crescut cu 1,8 miliarde de euro în primele patru luni ale anului 2024

Conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR), datoria externă totală…