Orice invadare a peninsulei Crimeea de către un stat membru al NATO ar putea echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, care ar putea duce la “al treilea război mondial”, a declarat luni fostul președinte rus, Dmitri Medvedev.

“Pentru noi, Crimeea este o parte a Rusiei. Și asta înseamnă pentru totdeauna. Orice încercare de a invada Crimeea este o declarație de război împotriva țării noastre”, a declarat Medvedev pentru site-ul de știri din Rusia.

“Iar dacă acest lucru este făcut de un stat membru NATO, înseamnă un conflict cu întreaga alianță nord-atlantică; un al treilea război mondial. O catastrofă completă”.

Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a mai spus că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura NATO, Rusia își va întări granițele și va fi “pregătită pentru măsuri de represalii”, iar acest lucru ar putea include perspectiva instalării de rachete hipersonice Iskander “în pragul lor”.

Cele două țări nordice și-au depus ofertele de aderare la alianța condusă de SUA la mijlocul lunii mai, după ce invazia Rusiei în Ucraina a pus capăt unor decenii de nealiniere militară.

Anterior, luni, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că blocul de apărare va crește forțele de înaltă pregătire la “mult peste 300.000” de soldați, pe măsură ce își consolidează apărarea ca răspuns la războiul dus de Rusia ]n Ucraina.

Rusia “a ales confruntarea în locul dialogului. Regretăm acest lucru – dar, bineînțeles, atunci trebuie să răspundem la această realitate”, a declarat Stoltenberg.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook