Afgani adunați lângă un vehicul avariat în interiorul unei curți, la o zi după un atac aerian cu dronă americană la Kabul, pe 30 august 2021. (Foto de WAKIL KOHSAR / AFP)

Un atac cu dronă americană la Kabul în august, care a ucis 10 civili afgani, între care 7 copii, a fost o greșeală tragică, dar nu a încălcat nicio lege, a declarat miercuri un inspector general al Pentagonului, după o anchetă.

Trei adulți, inclusiv un bărbat care lucra pentru un grup de ajutor american și șapte copii au fost uciși în operațiunea din 29 august, ținta fiind considerată a fi o casă și un vehicul ocupat de militanții Statului Islamic.

“Ancheta nu a constatat nicio încălcare a legii, inclusiv a Legii Războiului. Erorile de execuție combinate cu prejudecățile de confirmare și întreruperile de comunicare au dus la pierderi regretabile ale civililor”, a declarat generalul locotenent Sami Said, inspectorul general al Forțelor Aeriene ale SUA, într-un raport.

„A fost o greșeală sinceră”, a declarat Said reporterilor de la Pentagon.

„Dar nu este o conduită criminală, comportament aleatoriu, neglijență”, a spus el.

Said a spus că persoanele direct implicate în atac, care a avut loc în timpul evacuării conduse de SUA a zeci de mii de afgani, după ce talibanii au preluat controlul asupra țării, au crezut cu adevărat „că țintesc un atac iminent”.

„Ținta intenționată a atacului, vehiculul, conținutul și ocupantul acestuia, au fost considerate cu adevărat la acea vreme ca fiind o amenințare iminentă pentru forțele și misiunea SUA de pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai”, se arată în raport.

După o anchetă preliminară, Pentagonul a recunoscut pe 17 septembrie că a fost o „greșeală tragică” și s-a angajat să ofere despăgubiri membrilor familiei supraviețuitori.

Said a explicat că nu a existat un punct de eșec sau o persoană care să fie învinuită pentru eroare. El a mai spus că nu este în responsabilitatea lui să decidă dacă cineva ar trebui să fie pedepsit pentru eroare.

Armata americană a informat că militanții ISIS plănuiau un nou atac asupra operațiunilor de evacuare, la trei zile după ce un atentat sinucigaș pe aeroport a provocat moartea a 13 militari americani și a zeci de afgani.

Informațiile i-au condus către o Toyota Corolla albă. Se credea că mașina conținea explozibili precum cei folosiți în atacul anterior.

Dar o greșeală, a recunoscut Said, a fost că au urmărit mașina greșită.

„De fapt, nu am ajuns niciodată să urmărim Toyota Corolla”, a spus el.

„Nu am atacat Toyota Corolla pe care credem că ar fi trebuit să o eliminăm”.

El a mai spus că persoanele implicate în operațiune au considerat că locuința de la locul țintei este goală.

“Erau convinși că complexul nu avea copii în el. Se dovedește a fi greșit”, a spus el.

Niciuna dintre persoanele care au efectuat operațiunea nu a observat vreun copil care să intre în zona țintă înainte ca racheta să fie trasă.

Operațiunea fusese dată „prejudecății de confirmare” — o tendință de a lua decizii cu privire la ceea ce se așteaptă să vadă.

Oficialii americani au crezut că atacatorul anterior din aeroport a folosit o geantă de computer pentru a transporta explozibili.

Din această cauză, când analiștii care planificau atacul au văzut oameni pe care îi urmăreau schimbând o geantă de computer, fiind convinși că au ținta potrivită.

„După ce se dovedește, și putem afirma, a fost o geantă de computer”, și nu explozibili, a spus Said.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…