Peste 6.500 de lucrători migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în Qatar de când a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială în urmă cu 10 ani, potrivit The Guardian.

Descoperirile, compilate din surse guvernamentale, înseamnă că o medie de 12 muncitori migranți din aceste cinci țări din Asia de Sud au murit în fiecare săptămână din noaptea din decembrie 2010, când străzile din Doha erau pline de mulțimi extaziate care sărbătoreau victoria Qatarului.

Datele din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka au arătat că au existat 5.927 decese ale lucrătorilor migranți în perioada 2011-2020. Separat, datele de la ambasada Pakistanului în Qatar au raportat încă 824 de decese ale lucrătorilor pakistanezi, între 2010 și 2020.

Numărul total al deceselor este semnificativ mai mare, deoarece aceste cifre nu includ decese din mai multe țări care trimit un număr mare de lucrători în Qatar, inclusiv Filipine și Kenya. De asemenea, nu sunt incluse decesele care au avut loc în ultimele luni ale anului 2020.

În ultimii 10 ani, Qatarul s-a angajat într-un program de construcție fără precedent, în mare parte în pregătirea turneului de fotbal din 2022. Pe lângă șapte stadioane noi, zeci de proiecte majore au fost finalizate sau sunt în curs de desfășurare, inclusiv un nou aeroport, sisteme de transport public, hoteluri și un oraș nou, care va găzdui finala Cupei Mondiale.

În timp ce decesele nu sunt clasificate în funcție de ocupație sau de locul de muncă, este probabil că mulți lucrători care au murit au fost angajați în aceste proiecte de infrastructură ale Cupei Mondiale, spune Nick McGeehan, director la FairSquare Projects, un grup specializat în drepturile muncii din Golf .

Au existat 37 de decese în rândul lucrătorilor care au legătură directă cu construcția de stadioane ale Cupei Mondiale, dintre care 34 sunt clasificate ca „fără legătură cu munca” de către comitetul organizator al evenimentului. Experții au pus la îndoială utilizarea termenului, deoarece în unele cazuri a fost folosit pentru a descrie decesele care au avut loc la locul de muncă, inclusiv un număr de muncitori care s-au prăbușit și au murit pe șantierele de construcții ale stadionului.

Rezultatele relevă eșecul Qatarului de a-și proteja forța de muncă migrantă de 2 milioane de oameni sau chiar de a investiga cauzele ratei aparent ridicate a decesului în rândul lucrătorilor în mare parte tineri.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…