Poliția rusă a arestat duminică peste 4.500 de persoane la protestele care cer eliberarea liderului opoziției Alexei Navalny.

Proteste au loc în mai multe orașe rusești, din Siberia și extremul est al Rusiei până la Sankt Petersburg și capitala Moscova, în cel mai mare spectacol de disidență publică din Rusia din ultimii ani.

“Rusia mea este în închisoare!” au scandat manifestanți adunați la Vladivostok , conform imaginilor publicate de filiala locală a organizației liderului opoziției ruse.

Peste 4.500 de persoane au fost reținute de poliție în cele 11 fusuri orare din Rusia, potrivit grupului de monitorizare OVD-Info. Cel mai mare număr de arestări a fost la Moscova, a raportat AFP.

Între timp, asociații proeminenți ai lui Navalny au fost retinuti împreună cu jurnaliștii din opoziție, iar la Sankt Petersburg au fost ridicate bariere pentru a descuraja protestatarii.

Yulia Navalnaia, soția criticului de la Kremlin, a fost printre cei reținuți. Ulterior a fost eliberată.

Arestarea lui Navalny din 17 ianuarie a stârnit proteste la nivel național săptămâna trecută în aproximativ 100 de orașe, cu aproape 4.000 de persoane arestate.

Arestarea sa a venit în timp ce încerca să intre în țară după ce a zburat înapoi din Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după ce a fost otravit.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că SUA au condamnat „utilizarea persistentă a tacticii dure împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor de către autoritățile ruse pentru o a doua săptămână consecutivă”.

“Reînnoim apelul nostru pentru ca Rusia să elibereze persoanele deținute pentru exercitarea drepturilor omului, inclusiv Alexei Navalny”.

Demonstrația de duminică de la Moscova a fost planificată pentru Piața Lubyanka, unde are sediul Serviciul Federal de Securitate despre care Navalny susține că a comis otrăvirea. Dar, datorită prezenței imense a poliției, a fost mutat într-o altă piață publică la un km distanță.

Protestele de săptămâna trecută au fost cele mai mari și mai răspândite în mulți ani, iar autoritățile își propun să împiedice repetarea.

Poliția a efectuat o serie de raiduri săptămâna aceasta la apartamentele și birourile familiei, asociaților și organizației anticorupție ale lui Navalny.

Fratele său Oleg, asistentul Lyubov Sobol și alte trei persoane au fost arestați la domiciliu timp de două luni vineri, ca parte a unei anchete penale privind presupusele încălcări ale reglementărilor Covid, în timpul protestelor din weekendul trecut.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Kadîrov îndeamnă Moscova să ia în considerare folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui…

Forțele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

Trupele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei “din…