Polonia a confirmat livrarea primelor tancuri Leopard către Ucraina vineri, în timp ce premierul Mateusz Morawiecki a vizitat Kievul pentru a marca aniversarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Deutsche Welle.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate de la Varșovia, președintele Andrzej Duda a declarat: “Premierul nu a putut fi aici, a mers la Kiev pentru a aduce tancurile Leopard, care sunt primul lot livrat Ucrainei”.

Polonia a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei de când Rusia a lansat războiul la 24 februarie 2022. Varșovia și-a îndemnat în repetate rânduri aliații din NATO și UE să intensifice ajutorul militar pentru țara devastată de război.

Despre tancurile Leopard

Tancurile Leopard, fabricate de compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW), sunt printre cele mai avansate tancuri de luptă din lume și sunt folosite în mod obișnuit de forțele armate germane, dar și de alte țări.

Există mai multe variante ale tancului Leopard, începând cu Leopard 1, care a fost introdus în 1965 și a fost folosit în principal de către forțele armate germane și aliate. În anii 1980, a fost dezvoltat tancul Leopard 2, care a devenit principala forță de luptă a armatei germane. Acesta a fost actualizat și modernizat de-a lungul anilor, iar varianta Leopard 2A7+ este cea mai recentă și mai avansată.

Leopard 2 are un sistem de armament puternic, inclusiv un tun principal de 120 mm, mitraliere și un sistem avansat de control al focului. Este echipat cu blindaj avansat, care îl face rezistent la atacuri cu proiectile și explozive. Tancul are o viteză maximă de aproximativ 70 km/h și poate parcurge distanțe lungi fără a fi nevoie de reîncărcare.

În plus, tancul Leopard este cunoscut pentru manevrabilitatea sa excelentă, care îi permite să se deplaseze ușor prin teren dificil. Acesta este un factor important în lupta modernă, unde capacitatea de a manevra rapid poate face diferența între victorie și înfrângere.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

CPI, îngrijorată de “amenințările” Rusiei cu privire la mandatul de arestare al lui Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “amenințările” din…

Medvedev: Orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus…

Președintele Klaus Iohannis critică Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane euro producătorilor români de cereale

Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca…

Marina americană respinge afirmația Chinei că o navă de război a intrat “ilegal” într-o parte a Mării Chinei de Sud

Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american…

Ucraina va lansa “foarte curând” o contraofensivă în Bakhmut, afirmă șeful forțelor terestre ucrainene

Trupele ucrainene din Bakhmut vor lansa o contraofensivă “foarte curând”, a declarat…

Primăria Constanța anunță că orașul a intrat în cursa pentru “Destinația anului 2023”

Primăria Constanța a solicitat sprijinul constănțenilor și al turiștilor pentru a obține…

Ungaria spune că nu-l va aresta pe Putin

Ungaria nu îl va aresta pe Putin dacă acesta va intra în…

China spune că se va opune vânzării forțate a TikTok

China și-a declarat opoziția față de solicitarea administrației Biden ca ByteDance, compania…