Populația mondială a depășit astăzi 8 miliarde de locuitori, a anunțat Organizația Națiunilor Unite, avertizând că se anunță și mai multe greutăți pentru regiunile care se confruntă deja cu o penurie de resurse din cauza schimbărilor climatice.

Pentru ONU, “această creștere fără precedent” – în 1950 existau 2,5 miliarde de locuitori – este rezultatul “unei creșteri treptate a duratei de viață datorită progreselor în domeniul sănătății publice, al nutriției, al igienei și al medicinei”.

Dar creșterea demografică reprezintă o provocare majoră pentru țările cele mai sărace.

Fie că este vorba de hrană sau apă, energie electrică sau benzină, va fi mai puțin pentru toți, deoarece populația globală va crește cu încă 2,4 miliarde de persoane până în anii 2080, potrivit proiecțiilor ONU.

Presiunea asupra resurselor va fi deosebit de dificilă în special în națiunile africane, unde se așteaptă ca populația să explodeze, spun experții. Acestea se numără, de asemenea, printre țările cele mai vulnerabile la impactul climatic și care au cea mai mare nevoie de finanțare pentru climă.

În Africa Subsahariană, unde aproximativ 738 de milioane de oameni trăiesc deja fără rezerve alimentare adecvate, se estimează că populația va crește cu 95% până la jumătatea secolului, potrivit Institutului pentru Economie și Pace. Grupul de reflecție a avertizat, într-un raport din octombrie, că o mare parte din Africa Subsahariană va fi nesustenabilă până la jumătatea secolului.

La nivel global, pragul de 8 miliarde de locuitori reprezintă 1 miliard de oameni care s-au adăugat pe planetă în doar ultimii 11 ani.

Atingerea a 8 miliarde de oameni este “un semn al succesului uman, dar reprezintă și un mare risc pentru viitorul nostru”, a declarat John Wilmoth, directorul diviziei de populație a ONU.

Țările cu venituri medii, majoritatea din Asia, au fost responsabile pentru cea mai mare parte a acestei creșteri, câștigând aproximativ 700 de milioane de persoane din 2011. India a adăugat aproximativ 180 de milioane de persoane și urmează să depășească China ca cea mai populată națiune din lume anul viitor.

Cu toate acestea, nașterile au scăzut în mod constant în Statele Unite, Europa și Japonia. China, de asemenea, s-a luptat cu moștenirea programului său One Child Policy (Politica copilului unic) și anul trecut a îndemnat familiile să aibă un al doilea și chiar un al treilea copil, în timp ce a limitat, de asemenea, accesul la avorturile nemedicale.

Chiar dacă populația globală atinge noi și noi maxime, demografii remarcă faptul că rata de creștere a scăzut constant la mai puțin de 1% pe an. Acest lucru ar trebui să împiedice ca lumea să ajungă la 9 miliarde de oameni până în 2037. Organizația Națiunilor Unite estimează că populația va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni în anii 2080 și va rămâne la acest nivel până în 2100.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *