Portugalia a introdus recent o lege care interzice angajatorilor să contacteze lucrătorii în afara programului lor obișnuit prin telefon, mesaj sau e-mail.

„Angajatorul trebuie să respecte intimitatea lucrătorului”, inclusiv perioadele de odihnă și timpul în familie, prevede noua lege. Orice încălcare, continuă, constituie o abatere „gravă” și ar putea duce la amendă, potrivit CNN.

O regulă similară le-a dat lucrătorilor francezi dreptul de a ignora e-mailurile de muncă în afara orelor de program în 2017.

Noua politică a Portugaliei face parte din legislația care reglementează munca de acasă. Angajații au acum dreptul de a renunța la munca de la distanță dacă doresc acest lucru.

Măsura prevede, de asemenea, că angajatorii sunt responsabili să ofere lucrătorilor instrumentele adecvate pentru a-și face munca de la distanță. Ar trebui să ramburseze lucrătorilor orice cheltuieli suplimentare, inclusiv orice creștere a facturilor, cum ar fi electricitatea și gazul, pe care le-ar putea suporta în timp ce lucrează de acasă.

Legea a fost votată de parlamentul portughez vinerea trecută și a intrat în vigoare a doua zi.

Portugalia este condusă de un guvern socialist timp de șase ani, deși premierul Antonio Costa ar putea fi scos de la putere la începutul anului viitor. Președintele țării a convocat recent alegeri anticipate pentru sfârșitul lunii ianuarie, pe fondul unui impas legat de buget.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook