Prințul Khalifa bin Salman Al Khalifa din Bahrain, unul dintre cei mai longevivi prim-miniștri ai lumii, care a condus guvernul națiunii sale insulare de zeci de ani și a supraviețuit protestelor din primăvara arabă din 2011, care cereau demiterea sa asupra acuzațiilor de corupție, a murit miercuri. Avea 84 de ani.

Agenția de știri din Bahrain a anunțat moartea sa, spunând că a primit tratament la Clinica Mayo din Statele Unite.

Puterea și bogăția prințului Khalifa ar putea fi văzută peste tot în această mică națiune de pe coasta Arabiei Saudite, care găzduiește a 5-a flotă a marinei SUA. Portretul său oficial a atârnat zeci de ani pe ziduri alături de conducătorul țării. Avea propria sa insulă privată, unde a întâlnit demnitari străini, cu un port de agrement și un parc care avea păuni și gazelă.

Prințul a reprezentat un stil mai vechi de conducere a Golfului, unul care acorda patronaj și favoruri pentru sprijinul familiei sunnite Al Khalifa. Acest stil ar fi contestat în protestele din 2011 de majoritatea șiită a insulei și de alții, care au demonstrat împotriva sa asupra acuzațiilor de corupție de lungă durată în jurul guvernării sale.

Deși mai puțin puternic și mai slab în ultimii ani, mașinăriile sale au atras atenția în regat, întrucât o nouă generație se îndreaptă acum spre putere.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

15 − 12 =