Planurile actuale de apărare ale NATO nu ar împiedica Estonia să fie ștearsă de pe hartă și capitala Tallinn să fie rasă de pe fața pământului, a declarat miercuri premierul țării, Kaja Kallas, citat de Financial Times.

Ea a spus că planurile actuale ale alianței prevăd ca statele baltice să fie invadate, dar apoi să fie recucerite 180 de zile mai târziu.

Observând că invazia din Ucraina durează de peste 100 de zile, Kallas a spus: “Dacă se compară dimensiunile Ucrainei și ale țărilor baltice, ar însemna distrugerea completă a țărilor și a culturii noastre”.

“Cei dintre voi care ați fost la Tallinn și cunoașteți orașul nostru vechi și secolele de istorie care se află aici și secolele de cultură care se află aici – toate acestea ar fi șterse de pe hartă, inclusiv poporul nostru, națiunea noastră”, a spus premierul estonian.

Ea a comentat planurile de apărare ale NATO înaintea summitului NATO de săptămâna viitoare de la Madrid, unde țările baltice cer aliaților să își consolideze capacitățile desfășurate și să își schimbe strategia de apărare de la actuala abordare “tripwire” la una în care alianța apără fiecare centimetru de teritoriu în același timp.

Referindu-se la planul actual de “a pierde [teritoriul] și de a-l elibera ulterior”, Kallas a subliniat că atrocitățile de la Bucha, lângă Kiev, au fost comise de trupele rusești la 80 de ani de la invazie. “Acum toată lumea vede că acest concept de tripwire nu funcționează cu adevărat”, a subliniat premierul estonian.

Ea a declarat că a vorbit cu trupele aliate staționate în Estonia, majoritatea britanice, care i-au spus că, potrivit planurilor actuale, invazia rusă ar fi șters trupele: “Ei nu sunt încântați de ideea că […] ar trebui să moară”.

Întrebat despre comentariile lui Kallas, un oficial NATO anonim a declarat că alianța are planuri de apărare a membrilor, “dar nu intrăm niciodată în detalii operaționale”.

Oficialul a precizat că întărirea descurajării și a apărării va fi punctul central al summitului de la Madrid.

Sursa: irt.it

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.