Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda este pregătită să cumpere sisteme de apărare aeriană Patriot de la aliați mai ezitanți, pentru a le trimite ulterior în Ucraina, potrivit The Guardian.

“Știm că multe țări dețin mari stocuri de sisteme Patriot, poate că nu doresc să le livreze direct”, a spus Rutte după sosirea la summitul de două zile al liderilor UE de la Bruxelles. “Le putem cumpăra de la ele, le putem livra Ucrainei, avem disponibilități financiare. Este crucial.”

Anterior, pe 17 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat de asemenea pe aliați să-și intensifice eforturile de aprovizionare a Kievului cu sisteme suplimentare de apărare aeriană. El a adăugat că NATO deține în ansamblu un “număr semnificativ” de baterii Patriot, subliniind totodată că Statele Unite, care dețin cel mai mare număr de astfel de sisteme, au responsabilități globale.

Urgența aprovizionării cu sisteme de apărare aeriană a fost subliniată de un atac cu rachetă rusesc împotriva orașului Cernihiv din nordul Ucrainei în dimineața zilei de 17 aprilie, soldat cu moartea a cel puțin 17 persoane și rănirea a 60. Atacuri aeriene anterioare din ultimele săptămâni au produs daune semnificative rețelei energetice ucrainene, distrugând mai multe centrale electrice.

Potrivit președintelui Volodomir Zelenski, Ucraina are nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a-și proteja întreg teritoriul de atacurile rusești, însă ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că în prezent se concentrează pe achiziționarea a șapte sisteme pentru protejarea principalelor orașe ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…