Ales Bialiatski

Premiul Nobel pentru Pace din acest an a fost acordat la trei laureați: Ales Bialiatski, unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980, și două grupuri pentru drepturile omului – Memorial, o organizație rusă, și Centrul pentru libertăți civile, un grup ucrainean.

Premiul va fi văzut de mulți ca o condamnare a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care își sărbătorește vineri cea de-a 70-a aniversare, și a președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, ceea ce face ca acest premiu să fie unul dintre cele mai controversate din punct de vedere politic din ultimele decenii.

Premiul pentru pace de anul trecut a fost acordat Mariei Ressa din Filipine și lui Dmitri Muratov, un jurnalist rus. Comitetul Nobel a precizat că cei doi au primit premiul “pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă”.

Distincția este însoțită de un premiu de aproape un milion de dolari și de o medalie de aur de 18 carate.

Muratov și-a vândut distincția în beneficiul copiilor ucraineni strămutați de război. Un filantrop anonim a cumpărat medalia de aur pentru 103,5 milioane de dolari.

Printre ceilalți câștigători ai prestigiosului Premiu Nobel pentru Pace se numără: Martin Luther King Jr., Crucea Roșie, Nelson Mandela, Maica Tereza, Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare, Dag Hammarskjold și Barack Obama.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 1940 și 1945, nu a fost acordat niciun premiu.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat în Marea Neagră, lângă Sfântul Gheorghe

Sâmbătă dimineață, Autoritatea Navală Română a raportat scufundarea unei nave sub pavilion…