Președintele Africii de Sud a condamnat interdicțiile de călătorie promulgate împotriva țării sale și a vecinilor săi din cauza noii variante de coronavirus Omicron.

Cyril Ramaphosa s-a declarat „profund dezamăgit” de acțiune, pe care a descris-o ca fiind nejustificată, și a cerut ridicarea de urgență a interdicțiilor.

În discursul său de duminică, Ramaphosa a spus că nu există nicio bază științifică pentru interdicțiile de călătorie și că Africa de Sud a fost victima unei discriminări neloiale.

El a mai susținut că interdicțiile nu ar fi eficiente în prevenirea răspândirii variantei.

„Singurul lucru pe care îl va face interdicția de călătorie este să dăuneze și mai mult economiile țărilor afectate și să submineze capacitatea acestora de a răspunde și de a se recupera după pandemie”, a spus el.

El a cerut țărilor cu interdicții în vigoare „să-și întoarcă de urgență deciziile… înainte ca economiile noastre să fie mai prejudiciate”.

Ramaphosa a spus că Africa de Sud nu va impune noi restricții, dar va „întreprinde consultări ample pentru ca vaccinarea să fie obligatorie pentru anumite activități și locații”.

Reglementările actuale din Africa de Sud fac obligatorie purtarea măștii în public și limitează adunările în interior la 750 de persoane și adunările în aer liber la 2.000.

Africa de Sud nu duce lipsă de vaccinuri, iar președintele Ramaphosa a îndemnat mai mulți oameni să se vaccineze, spunând că acesta rămâne cel mai bun mod de a lupta împotriva virusului.

O declarație anterioară a Ministerului de Externe din Africa de Sud, sâmbătă, a criticat ferm interdicțiile de călătorie, spunând că țara este pedepsită – în loc să fie aplaudată – pentru descoperirea Omicron.

Omicron a fost acum detectat în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv Marea Britanie, Germania, Australia și Israel.

Omicron a fost clasificat drept „variantă de îngrijorare”. Dovezile timpurii sugerează că are un risc mai mare de reinfecție.

Varianta puternic mutată a fost detectată în Africa de Sud la începutul acestei luni și apoi raportată la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) miercurea trecută.

Varianta este responsabilă pentru majoritatea infecțiilor constatate în cea mai populată provincie din Africa de Sud, Gauteng, în ultimele două săptămâni, iar numărul cazurilor „pare să fie în creștere în aproape toate provinciile” din țară, potrivit OMS.

Luni, Japonia a devenit cea mai recentă țară care a restabilit restricții dure la frontieră, interzicând tuturor străinilor să intre în țară începând cu 30 noiembrie.

OMS a avertizat împotriva țărilor care impun restricții de călătorie în grabă, spunând că ar trebui să caute o „abordare științifică și bazată pe risc”. Cu toate acestea, în ultimele zile au fost introduse numeroase interdicții pe fondul îngrijorărilor legate de variantă.

Directorul OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat duminică: „Cu varianta Omicron detectată acum în mai multe regiuni ale lumii, instituirea de interdicții de călătorie care vizează Africa atacă solidaritatea globală”.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…