Președintele ceh Milos Zeman, care a comentat o lege maghiară ce interzice materialele LGBT din școli, a declarat într-un interviu de televiziune că găsește persoane transgender „dezgustătoare”.

Milos Zeman, care a susținut adesea puncte de vedere în afara curentului general, a răspuns la o întrebare despre legea adoptată de Ungaria la începutul acestei luni, care interzice diseminarea conținutului în școlile considerate a promova homosexualitatea și schimbarea de gen.

“Dacă suferiți o operatie de schimbare a sexului, practic comiteți o crimă de auto-vătămare”, a declarat Zeman pentru CNN . „Fiecare operație este un risc și aceste persoane transgender pentru mine sunt dezgustătoare”.

Legea maghiară a fost puternic criticată de partidele de opoziție din Ungaria, de grupurile pentru drepturi și de mulți dintre colegii Ungariei din Uniunea Europeană.

Expertul în drepturile omului al ONU, Victor Madrigal-Borloz, a declarat vineri că legea va perpetua stigmatul și discriminarea și că provoacă „baza de valori” a UE.

Madrigal-Borloz a spus că și-a exprimat îngrijorările către guvernul prim-ministrului maghiar Viktor Orban în ultimele luni.

„Această legislație tinde să perpetueze stereotipurile și stigmatul în jurul orientării sexuale și identității de gen”, a spus el. El a mai spus că proiectul de lege descrie în mod greșit homosexualitatea ca fiind legată de pedofilie, despre care a spus că este „rușinos”.

Educația sexuală și de gen cuprinzătoare ajută la descompunerea stigmatizării și „permite cadrelor didactice să fie bine echipate pentru a aborda întrebările elevilor și pentru a aborda agresiunea care, după cum știm, este o problemă de bază în școlile din întreaga lume”, a adăugat el.

La un summit UE săptămâna trecută, premierul olandez Mark Rutte ia spus lui Viktor Orban să respecte drepturile LGBT sau să părăsească Uniunea Europeană.

Alte știri:  Cod portocaliu de caniculă: Temperaturi de peste 35°C în sud-estul țării

“Viktor Orbán spune că nu este împotriva homosexualilor, ci că este împotriva manipulării nu numai a părinților, ci și a copiilor în educația sexuală”, a spus președintele ceh, Milos Zeman. „Nu văd niciun motiv să nu fiu de acord cu el.”

Dacă nu se întoarce la lege, Ungaria se confruntă cu o contestație juridică la cea mai înaltă instanță a UE. Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a declarat că Viktor Orban ar trebui, de asemenea, să facă obiectul unei proceduri încă ne-testate pentru a reduce fondurile UE pentru cei care încalcă normele.

Viktor Orban, care este primul ministru al Ungariei din 2010, a devenit mai conservator și mai combativ în promovarea a ceea ce spune că sunt valori creștine tradiționale din ceea ce el consideră liberalismul occidental excesiv. Înainte de summit-ul de săptămâna trecută, el a declarat reporterilor că legea urmărea să garanteze dreptul părinților de a decide cu privire la educația sexuală a copiilor lor.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cinci autoturisme s-au ciocnit pe un drum din județul Constanța – 18 persoane implicate

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 18 iunie 2024, în județul…

Xi Jinping acuză SUA că încearcă să îl păcălească să invadeze Taiwanul

Președintele chinez Xi Jinping a acuzat Statele Unite că încearcă să-l păcălească…

Avertizare meteorologică: Valul de caniculă se extinde în toată țara

Vremea toridă se va extinde în următoarele zile în întreaga țară, iar…

Șeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, reținut de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru 24…

Jocurile Olimpice de vară, o amenințare pentru sănătatea sportivilor din cauza căldurii extreme

Sportivii și oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor reprezentate de căldura…

China deschide o anchetă anti-dumping împotriva importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană

China a deschis o investigație anti-dumping cu privire la importurile de carne…

Putin efectuează o vizită “prietenoasă” în Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită istorică în Coreea de…