Președintele chinez Xi Jinping a avertizat joi împotriva revenirii la tensiunile din perioada Războiului Rece în Asia-Pacific, cerând o mai mare cooperare în ceea ce privește redresarea pandemiei și schimbările climatice.

Pe fondul tensiunilor crescânde cu Statele Unite din cauza Taiwanului, compensate parțial de un acord surpriză între Beijing și Washington privind clima, Xi a spus că toate țările din regiune trebuie să lucreze împreună la provocări comune.

„Încercarile de a trasa linii ideologice sau de a forma cercuri mici pe motive geo-politice vor eșua”, a spus el la o conferință virtuală de afaceri.

„Regiunea Asia-Pacific nu poate și nu trebuie să recadă în confruntarea și împărțirea erei Războiului Rece”.

Liderul chinez a cerut un efort comun pentru a reduce „decalajul de imunizare”, făcând vaccinurile Covid-19 mai accesibile națiunilor în curs de dezvoltare.

„Ar trebui să traducem consensul că vaccinurile sunt un bun public global în acțiuni concrete pentru a asigura distribuția lor echitabilă”, a spus el la summitul găzduit de Noua Zeelandă.

Xi a spus că țările ar trebui să intensifice cooperarea în cercetare, producție, testare și recunoaștere reciprocă a vaccinurilor, „pentru a ieși din umbra pandemiei și a obține o redresare economică constantă la o dată devreme”.

China a declarat miercuri că a ajuns la o înțelegere cu Statele Unite la un summit de la Glasgow privind schimbările climatice, un domeniu cheie în care administrația Biden vede potențialul de cooperare.

Xi nu a menționat în mod direct acordul cu SUA, dar a spus că „toți ne putem angaja pe o cale de dezvoltare durabilă ecologică, cu emisii scăzute de carbon”.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…

Guvernul urmează să aprobe noi sancţiuni pentru șoferii agresivi

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă,…

Danemarca ridică aproape toate restricțiile Covid-19

Danemarca a anunțat miercuri că va ridica aproape toate restricțiile privind Covid-19…