Președintele chinez Xi Jinping îl sprijină pe președintele rus Vladimir Putin în eforturile sale de a obține garanții de securitate occidentale care să împiedice extinderea NATO spre est, a declarat miercuri Kremlinul, după un summit virtual între cei doi lideri.

Putin și Xi au vorbit în timp ce Moscova se confruntă cu tensiuni sporite cu Occidentul din cauza formării de trupe rusești lângă granița cu Ucraina. În ultimele săptămâni, națiunile occidentale s-au angajat în eforturi diplomatice pentru a preveni o posibilă invazie a Ucrainei. Kremlinul a negat că ar avea planuri de a ataca Ucraina.

Între timp, Putin a cerut garanții că NATO nu se va extinde în Ucraina și nici nu va desfășura acolo trupe și arme.

El i-a spus miercuri lui Xi despre „amenințările în creștere la adresa intereselor naționale ale Rusiei din partea SUA și a blocului NATO, care își mută în mod constant infrastructura militară aproape de granițele ruse”, a declarat consilierul pentru afaceri externe al lui Putin, Iuri Ușakov.

Liderul rus a subliniat necesitatea de a purta discuții cu NATO și SUA privind garanțiile de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, potrivit lui Ushakov. Xi a răspuns spunând că „înțelege preocupările Rusiei și sprijină pe deplin inițiativa noastră de a elabora aceste garanții de securitate pentru Rusia”, a spus Ushakov.

În ultimii ani, China și Rusia și-au aliniat din ce în ce mai mult politicile externe pentru a contracara dominația SUA asupra ordinii economice și politice internaționale.

Ambele s-au confruntat cu sancțiuni — China pentru abuzurile sale împotriva minorităților, în special a musulmanilor uiguri din Xinjiang, și pentru represiunea împotriva mișcării pro-democrație din Hong Kong și Rusia pentru anexarea Peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014 și pentru otrăvirea și întemnițarea liderului opoziției. Alexei Navalnîi.

Beijingul și Washingtonul rămân, de asemenea, în conflict în privința comerțului, tehnologiei și intimidarea militară a Chinei asupra Taiwanului, pe care îl pretinde ca fiind propriul său teritoriu.

În timpul discuției de miercuri, Putin și Xi au salutat relațiile dintre Rusia și China, liderul rus spunând că acestea se bazează pe „principii cum ar fi să nu se amestece în treburile interne , respectul pentru interesele celuilalt, hotărârea de a transforma granița comună într-o centură de pace eternă și bună vecinătate.”

Xi a spus, printr-un traducător, că apreciază faptul că Putin „a sprijinit puternic eforturile Chinei de a proteja interesele naționale cheie și s-a opus ferm încercărilor de a crea o breșă între țările noastre”.

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a raportat că Xi a spus că „atât China, cât și Rusia trebuie să întreprindă mai multe acțiuni comune pentru a ne proteja mai eficient securitatea și interesele”.

„În prezent, anumite forțe internaționale se amestecă în mod arbitrar în afacerile interne ale Chinei și Rusiei sub masca democrației și drepturilor omului și călcă în picioare cu brutalitate dreptul internațional și normele relațiilor internaționale”, a spus Xi citat de CCTV.

Putin a mai spus că intenționează să se întâlnească personal cu Xi la Beijing în februarie și să participe la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

SUA, Canada, Australia și Marea Britanie au declarat că nu vor trimite demnitari la Jocurile Olimpice de iarnă ca parte a unui boicot diplomatic pentru a protesta împotriva Chinei cu privire la încălcarea drepturilor omului. Alte țări au spus că nu vor trimite oficiali din cauza restricțiilor de călătorie cauzate de pandemie.

Salutând vizita planificată a lui Putin, Xi a spus că sportul ar putea fi un canal pentru țările lor de a consolida legăturile.

„Ambele părți ar trebui să consolideze coordonarea și cooperarea în afacerile internaționale pentru a face voci mai puternice cu privire la guvernanța globală și să vină cu planuri practice privind problemele globale, inclusiv pandemia și schimbările climatice”, a spus Xi citat de CCTV.

Ministerul de Externe al Chinei a emis o declarație în care spune că Xi i-a spus lui Putin că „așteaptă cu nerăbdare această „întâlnire la Jocurile Olimpice de iarnă” și este gata să lucreze cu președintele Putin „pentru un viitor comun” pentru a deschide împreună un nou capitol în perioada post-COVID..”

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…