Președintele kosovar Hashim Thaci, un lider în timpul războiului pentru independență al Kosovo, a demisionat pentru ca se confrunta cu acuzații de crime de război și crime împotriva umanității la un tribunal special cu sediul la Haga.

Thaci și-a anunțat demisia într-o conferință de presă joi.

“Demisionez începând de astăzi”, a declarat Thaci reporterilor din capitala Kosovo, Pristina, adăugând că sursele sale l-au informat că Camera Specialistă Kosovo din Haga și-a confirmat rechizitoriul.

Thaci a comandat luptătorii din Armata de Eliberare din Kosovo (KLA) în timpul războiului din 1998-1999.

El a spus că renunță la functie „pentru a proteja integritatea președinției Kosovo”.

Miscarea a venit după ce cel mai apropiat aliat al său și șeful Partidului său Democrat, Kadri Veseli, a fost pus sub acuzare și va călători la Haga pentru proces . A mai fost arestat Jakup Krasniqi, un politician veteran kosovar și fost purtător de cuvânt KLA.

După arestarea lui Krasniqi de joi, el va fi transferat la Haga, a declarat tribunalul pentru crime de război din Kosovo, dar nu a dat detalii despre acuzarea împotriva sa.

Potrivit rechizitoriului dezvăluit în iunie, Thaci și alți nouă au comis „aproape 100 de crime” și alte atrocități împotriva „sutelor de victime cunoscute ale albanezilor kosovari, sârbi, romi și ale altor etnii” și inclusiv opozanților politici.

Thaci a fost pus la îndoială cu privire la rolul său în conflictul din anii 1990 de către procurorii de la Haga pentru prima dată în iulie.

La fel ca Thaci, Krasniqi se va confrunta cu acuzații de crime de război și crime împotriva umanității, a declarat Camera de specialitate din Kosovo.

Arestarea lui Krasniqi a avut loc după ce polițiști puternic înarmați de la Misiunea Uniunii Europene pentru Statul de Drept (EULEX) din Kosovo i-au făcut o perchezitie la casa lui din periferia capitalei.

Camera de specialitate a fost înființată la Haga în 2015 pentru a gestiona cazurile de presupuse infracțiuni ale luptătorilor KLA în timpul războiului care a dus în cele din urmă la independența Kosovo față de Serbia.

Instanța cu sediul la Haga este guvernată de legea kosovară, dar este formată din judecători și procurori internaționali.

Războiul, care a luat sfârșit după raidurile aeriene conduse de NATO, a lăsat peste 10.000 de morți și 1.641 de persoane rămân neidentificate.

Serbia nu recunoaște declarația de independență a Kosovo din 2008. Serbia și Kosovo au fost angajate în negocieri intermediate cu Uniunea Europeană încă din 2011, în încercarea de a normaliza relațiile și a deschide ușa pentru aderarea la UE.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…