Pentru prima dată, președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a recunoscut propriile greșeli și erori în politica sa față de Rusia. În fața jurnaliștilor de la Palatul Bellevue, Steinmeier a declarat că sprijinul său pentru gazoductul Nord Stream 2, pe care l-a numit anul trecut un “pod”, a fost greșit.

“Faptul că m-am agățat de Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Ne-am agățat de poduri în care Rusia nu mai credea și asupra cărora partenerii noștri ne-au avertizat.”

Steinmeier, un social-democrat care a ocupat funcția de ministru de externe sub cancelarul Angela Merkel înainte de a ajunge președinție, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a însemnat că el și alții trebuie să recunoască în mod onest ce au greșit.

“Nu am reușit să construim o casă europeană comună”, a spus Steinmeier. “Nu am crezut că Vladimir Putin va îmbrățișa ruina economică, politică și morală completă a țării sale de dragul nebuniei sale imperiale”, a adăugat el.

“În acest sens, eu, ca și alții, m-am înșelat”.

Printre alte inițiative diplomatice, Steinmeier a fost autorul unei formule pentru deblocarea așa-numitului proces de la Minsk și găsirea unei soluții după ocuparea de către separatiștii pro-ruși a unor mari părți din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Cu toate acestea, “formula Steinmeier” nu a funcționat, deoarece atât Ucraina, cât și Rusia nu au reușit să pună în aplicare niciun element al acordurilor de la Minsk.

Steinmeier a fost un membru proeminent al unei aripi a Partidului Social-Democrat, condusă de fostul cancelar Gerhard Schroeder, care susținea că legăturile economice strânse cu Rusia erau o modalitate de a o ancora în cadrul unui sistem global orientat spre vest.

Gazoductul Nord Stream 2, acum anulat, despre care criticii au spus că ar fi slăbit Ucraina prin scoaterea acesteia din afacerea de tranzit de energie, a fost o piesă centrală a acestei strategii.

Sursa: Euroactiv

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.