Televiziunea de stat din Iran anunță că președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter, alături de ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Cei doi au fost confirmați morți în urma prăbușirii într-o zonă muntoasă din provincia Azerbaidjanul de Est, a relatat Press TV, fără a cita o sursă. Reportajul urmează unor informații similare din alte media iraniene, inclusiv agențiile de știri Mehr și Tasnim, precum și agenția de știri Reuters.

Nu a fost precizată nicio cauză imediată a accidentului, care a avut loc pe fondul ceții duminică, în timp ce președintele se întorcea dintr-o călătorie în Azerbaidjanul vecin pentru a inaugura un baraj.

Guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est și reprezentantul Liderului Revoluției Islamice în provincia Azerbaidjanul de Est, precum și gărzile de corp se aflau, de asemenea, la bord, a raportat agenția de știri de stat Irna.

Nu se așteaptă ca soarta tragică a președintelui de linie dură al Iranului să perturbe direcția politicii iraniene sau să zguduie Republica Islamică în vreun mod consecvent.

Dar va pune la încercare un sistem în care conservatorii de linie dură domină în prezent toate ramurile puterii, atât cele alese, cât și cele nealese.

Pentru conservatorii aflați la putere în Iran, funeraliile de stat vor fi un prilej încărcat de emoție; va fi, de asemenea, o oportunitate de a începe să trimită semnale de continuitate.

Ce se întâmplă în continuare?

În cazul în care un președinte moare în timpul mandatului, articolul 131 din Constituția Republicii Islamice prevede că primul vicepreședinte – Mohammad Mokhber – preia funcția, cu confirmarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran.

Alte știri:  Nicki Minaj și-a anulat concertul la SAGA Festival în ultimul moment, invocând "probleme de siguranță legate de protestele din zonă”

Un consiliu format din prim-vicepreședintele, președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar trebuie să organizeze alegeri pentru un nou președinte în termen de maximum 50 de zile, relatează Reuters.

Raisi a fost ales președinte în 2021 și, conform calendarului obișnuit, alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în 2025. Conform normelor constituționale, acum se poate aștepta ca acestea să aibă loc până la începutul lunii iulie.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…