Președintele Kazahstanului, Kasâm Jomart Tokaev, a anunțat că a ordonat forțelor de securitate să ucidă protestatarii fără avertisment, pe fondul protestelor fără precedent declanșate în urmă cu cinci zile de o creștere bruscă a prețurilor la combustibil.

Până la 20.000 de “bandiți” au atacat cel mai mare oraș, Almaty, și au distrus proprietatea de stat, a declarat Tokayev într-un discurs televizat, după o săptămână în care protestele legate de prețul combustibilului au explodat într-un val de tulburări în întreaga țară.

El a declarat că, în cadrul operațiunii “antiteroriste”, a ordonat agențiilor de aplicare a legii și armatei “să tragă pentru a ucide fără avertisment”.

“Militanții nu au depus armele, ei continuă să comită crime sau se pregătesc pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să fie continuată până la capăt. Cine nu se va preda va fi distrus”, a declarat Tokayev la televiziunea de stat.

El a respins apelurile de a purta discuții cu protestatarii.

“Ce prostie. Ce fel de discuții putem purta cu criminali și ucigași?”, a spus el.

“Am avut de-a face cu bandiți înarmați și bine pregătiți, atât locali, cât și străini. Mai exact, cu teroriști. Deci trebuie să-i distrugem, acest lucru se va face în curând”.

Tokayev a mulțumit președintelui rus Vladimir Putin și liderilor Chinei, Uzbekistanului și Turciei pentru asistență.

El a declarat că forțele de menținere a păcii trimise din Rusia și din statele vecine au sosit la cererea Kazahstanului și se află în țară în mod temporar pentru a asigura securitatea.

A fost extrem de important să se înțeleagă de ce statul a “dormit în timpul pregătirii subterane a atacurilor teroriste, a celulelor militante adormite”, a adăugat Tokayev.

Alte știri:  Ministrul Mediului propune împușcarea urșilor care se apropie la mai puțin de un kilometru de o localitate

Sursa: Reuters

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…