Președintele Kazahstanului a afirmat vineri că ordinea constituțională a fost în mare parte restabilită în această țară din Asia Centrală, la câteva ore după ce primele trupe conduse de Rusia au sosit pentru a ajuta la reprimarea tulburărilor mortale provocate de o creștere a prețului la combustibil.

“Forțele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituțională a fost în mare parte restabilită în toate regiunile”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev, adăugând că operațiunile de securitate vor continua “până la distrugerea totală a militanților”.

Președintele aflat în dificultate urma să se adreseze națiunii mai târziu în cursul zilei, potrivit televiziunii de stat.

Protestatari înarmați au purtat lupte continue cu forțele guvernamentale în principalul oraș al Kazahstanului, Almaty, în ceea ce a fost mult timp considerată una dintre cele mai stabile republici ex-sovietice din Asia Centrală.

Ministerul de interne din Kazahstan a declarat vineri că 26 de “criminali înarmați” au fost “lichidați” și peste 3.000 dintre ei au fost reținuți, în timp ce 18 polițiști și membri ai gărzii naționale au fost uciși de la începutul protestelor din această săptămână – cele mai grave tulburări din țară de la independența de acum trei decenii.

Corespondenții Reuters au văzut transportoare blindate și militari în piața principală din Almaty, unde soldații au tras asupra protestatarilor cu o zi înainte.

Între timp, primele trupe militare rusești din cadrul unei forțe de menținere a păcii conduse de Moscova au sosit în Kazahstan, a anunțat Ministerul rus al Apărării, după ce guvernul kazah a cerut ajutor.

Forța de menținere a păcii a alianței militare condusă de Moscova și formată din state ex-sovietice nu va fi angajată în lupte sau în “eliminarea militanților”, a precizat administrația lui Tokayev.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…