Președintele parlamentului turc, Mustafa Sentop, s-a referit la Grecia ca la o amenințare națională într-un discurs susținut marți cu omologul său maltez, potrivit ziarului grec Kathimerini.

“Este inacceptabil ca Grecia să vrea să transforme Marea Egee într-un lac grecesc”, a spus el.

“Retorica și acțiunile provocatoare ale vecinului nostru, Grecia, au devenit acum o amenințare la adresa națiunii Turciei”, a spus el, comentând ultimele evoluții din regiune.

Parlamentarul a subliniat că nu există nicio șansă ca Turcia să permită Greciei să continue să aprovizioneze insulele din apropierea coastelor sale.

“Grecia încearcă să folosească sistemele Patriot și S-300 rusești pentru a ne obstrucționa. A obstrucționat avioanele turcești aflate în misiune NATO în spațiul aerian internațional în Mediterana de Est și în Marea Egee la 22, 24 august și 1 septembrie, folosind S-300 pentru a se bloca”, a mai spus el, repetând aceste afirmații pe care Grecia le-a negat vehement.

“Din acest punct de vedere, având în vedere că suntem vecini și membri NATO, ne-am arătat voința și hotărârea de a rezolva aceste probleme prin negocieri, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, Turcia are puterea de a-și rezolva problemele, provocările, cu orice mijloace necesare.”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele săptămâni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei. Într-o amenințare repetată și subtil voalată, el a spus: “Putem veni brusc într-o noapte, când va veni momentul”.

În timpul unei vizite la Sarajevo, liderul turc a dublat această amenințare.

“Ceea ce vorbesc nu este un vis”, a declarat Erdogan după ce a fost întrebat despre comentariile sale anterioare la adresa Greciei, a relatat Associated Press.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *