Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că racheta care a lovit marți țara sa a fost “probabil un accident” al apărării antiaeriene a Ucrainei.

“Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o rachetă S-300 de fabricație rusească. Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă lansată de partea rusă”, a scris el miercuri pe Twitter.

El a adăugat că există “multe indicii” că a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, care “din păcate a căzut pe teritoriul polonez”.

Duda a declarat în timpul unei conferințe de presă că atacul a fost “probabil un accident”, în timp ce Ucraina intercepta un baraj de rachete rusești care se apropiau.

“Există o mare probabilitate” ca una dintre rachetele ucrainene de apărare aeriană să fi căzut pe teritoriul Poloniei, a spus el.

Racheta care a lovit estul Poloniei a marcat prima dată când o țară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului. Două persoane au fost ucise în acest incident.

De asemeanea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că o anchetă este în curs de desfășurare, dar analiza preliminară “sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor cu rachete de croazieră rusești.

“Permiteți-mi să fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei” a declarat șeful NATO.

Nu există “niciun indiciu” că racheta a fost rezultatul unui atac deliberat sau că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO, a adăugat el.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *