Președintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat companiilor de stat să înceapă explorarea și exploatarea resurselor de petrol, gaze și minerit în regiunea Essequibo din Guyana.

Regiunea Essequibo, situată în vestul Guyanei de-a lungul graniței cu Venezuela, se întinde pe o suprafață de peste 159.500 de kilometri pătrați. Venezuela revendică de zeci de ani suveranitatea asupra acestui teritoriu, în ciuda unui arbitraj internațional din 1899 care a stabilit granița actuală. Tensiunile asupra regiunii au crescut în ultimii ani, odată cu descoperirea unor rezerve semnificative de petrol și gaze în largul mării, în apele revendicate de ambele țări.

Luni, Maduro a declarat victoria în cadrul unui referendum desfășurat în weekend, care le-a cerut cetățenilor venezueleni să voteze cu privire la revendicarea oficială a suveranității asupra regiunii Essequibo. A doua zi, el a ordonat companiei petroliere de stat PDVSA și firmei miniere CVG să înceapă imediat operațiunile și să acorde licențe pentru exploatarea resurselor în întreaga regiune Essequibo. Maduro a anunțat, de asemenea, crearea de filiale locale pentru firmele de stat și un nou comandament al zonei de apărare pentru a supraveghea zona disputată.

Guyana a respins referendumul și revendicările teritoriale ale Venezuelei ca fiind încercări nelegitime de anexare a terenurilor guyaniene. Săptămâna trecută, Curtea Internațională de Justiție a ordonat Venezuelei să nu întreprindă acțiuni care să modifice status quo-ul în timp ce instanța analizează revendicările concurente privind frontierele, un proces care ar putea dura ani de zile.

Modul în care Venezuela intenționează să pună în aplicare exploatarea resurselor și controlul defacto asupra Essequibo rămâne neclar, având în vedere provocările juridice internaționale. Aceste acțiuni inflamează și mai mult o situație controversată din punct de vedere istoric care implică vecini sud-americani, având în centru o regiune strategică producătoare de energie.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…