Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru a plăti inițial mai puțin decât Statele Unite pentru eventualul vaccin COVID-19 al companiei Pfizer , a declarat un oficial al UE pentru Reuters, în timp ce Uniunea Europeana a anunțat miercuri că a obținut un acord pentru până la 300 de milioane de doze.

Medicamentul experimental, dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, este liderul într-o cursă globală de producere a unui vaccin, cu date provizorii publicate luni care arată că a fost cu peste 90% eficient în protejarea oamenilor de COVID-19 .

Conform acordului UE, 27 de țări europene ar putea cumpăra 200 de milioane de doze și ar avea opțiunea de a cumpăra încă 100 de milioane.

Uniunea Europeana va plăti mai puțin de 19,50 dolari / doză, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al UE implicat în discuții cu producătorii de vaccinuri, care a reflectat parțial sprijinul financiar acordat de UE și Germania pentru dezvoltarea medicamentului.

Funcționarul a solicitat anonimatul, deoarece termenii acordului sunt confidențiali.

Statele Unite au fost de acord să plătească 19,50 dolari / doză pentru 100 de milioane de doze, un volum mai mic decât UE. Dar are opțiunea de a cumpăra încă 500 de milioane în condiții care urmează să fie negociate separat, iar prețul pe care îl va plăti nu este clar.

BioNTech a semnalat săptămâna aceasta că mărimea comenzii va afecta prețul pe doză în lumea dezvoltată și a declarat că va diferenția prețurile între țări sau regiuni pentru potențialul său vaccin.

Oficialul UE a declarat că UE a fost de acord asupra unui preț mai apropiat de 20 USD decât de 10 USD, dar a refuzat să ofere o cifră precisă.

Pfizer și BioNTech au refuzat să comenteze prețurile. De asemenea, un purtător de cuvânt al Comisiei UE, care negociază acordurile privind vaccinurile în numele statelor UE, a refuzat să comenteze.

Cu acest al patrulea contract consolidăm acum un portofoliu de vaccinuri extrem de solid, majoritatea în faza de studii avansate ”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunțând acordul Pfizer.

UE a semnat deja acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson pentru vaccinurile experimentale COVID-19 și discută cu Moderna, CureVac și Novavax pentru a-și asigura vaccinurile.

În conformitate cu acordurile UE cu producătorii de vaccinuri, blocul european oferă un avans nerambursabil companiilor în schimbul dreptului de a rezerva doze pe care statele UE le-ar putea cumpăra la un preț convenit în prealabil dacă vaccinul este aprobat ca fiind eficient și sigur de către regulatorii UE de medicamente.

Comisia nu a dezvăluit avansul efectuat către Pfizer și BioNTech.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Ambasadorul Poloniei în Franța: Polonia va fi nevoită să intre în război dacă Ucraina nu reușește să se apere singură

Ambasadorul Poloniei în Franța, Jan Emeryk Rościszewski, a declarat într-un interviu că…

Putin a vizitat orașul ucrainean ocupat Mariupol, potrivit presei ruse de stat

Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză la Mariupol, a relatat duminică…

Kim Jong Un face apel la pregătirea unui atac nuclear împotriva SUA și Coreei de Sud

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa ar trebui…

Banca elvețiană UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de dolari

Gigantul bancar UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de…

Președintele chinez va sosi astăzi la Moscova

Președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească astăzi la Moscova cu…