Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, după ce Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor rusești în Ucraina.

Luni seară, președintele rus Vladimir Putin a ordonat intrarea forțelor în două regiuni separatiste din estul Ucrainei și a recunoscut oficial independența regiunilor Donețk și Luhansk.

Nervozitatea legată de posibila întrerupere a exporturilor din partea principalului producător de petrol, Rusia, care își masează trupele la granița cu Ucraina vecină, a contribuit deja la împingerea prețurilor petrolului la cel mai ridicat nivel din 2014.

În tranzacțiile de marți Prețul țițeiului Brent a atins în această dimineață un maxim al ultimilor șapte ani de 97 dolari pe baril.

Experții de pe piață au declarat că va exista o creștere inevitabilă la peste 100 de dolari în cazul unei invazii complete a Ucrainei de către Rusia.

Tensiunile militare au stârnit îngrijorări că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze Ucraina, declanșând temeri privind o repetare a anexării și ocupării ilegale a Crimeei de către Kremlin în 2014.

Anul trecut, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale și petrol pentru Uniunea Europeană, iar aceste tensiuni oferă sprijin pentru prețurile petrolului.

Prețul țițeiului a depășit recent 90 de dolari pe baril, ceea ce reprezintă o creștere de peste 20% în acest an și un raliu de peste 80% de la începutul anului 2021. Aceste creșteri pot fi însă atribuite și altor factori, cum ar fi oferta restrânsă.

De asemenea, principalul indice bursier al Rusiei a scăzut cu 23% față de joia trecută. Indicele regional european de acțiuni Stoxx 600 a scăzut cu 1,6% în primele tranzacții. La Londra, indicele FTSE 100 a pierdut 1,4 la sută. Contractele futures care urmăresc indicele de referință din SUA, S&P 500, au scăzut cu 1,8%, în timp ce cele care urmăresc indicatorul Nasdaq 100, puternic tehnologic, au scăzut cu 2,6%.

Alte știri:  Un pilot rus, șocat de atacul asupra spitalului de copii din Kiev, și-a trădat colegii și a furnizat informații cruciale Ucrainei
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…