Prețul petrolului a scăzut cu până la 17% după ce presa a relatat că Emiratele Arabe Unite și Irakul, producători OPEC, au declarat că vor susține creșterea producției, ceea ce ar putea compensa o parte din întreruperile de aprovizionare cauzate de sancțiunile impuse petrolului rusesc după invazia acestuia în Ucraina.

Petrolul Brent a scăzut cu peste 17%, sau 22 de dolari, pentru a atinge un minim al şedinţei la 105,60 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Ţiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari, sau 9,7%, la 111,69 dolari.

Scăderea vine după săptămâni de creștere vertiginoasă a prețurilor din cauza întreruperilor de aprovizionare provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Cotațile petroliere în creștere au pus o presiune financiară asupra familiilor din întreaga lume.

Prețurile au scăzut după ce comercianții au citat informații din presă potrivit cărora un ministru irakian ar fi afirmat că țara sa este pregătită să crească producția dacă OPEC+ îi va cere acest lucru.

Financial Times a raportat anterior că Yousef Al Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, a declarat că țara sa este în favoarea creșterii producției.

“Asta nu este nimic. Probabil că pot aduce pe piață aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o șaptea parte din drumul spre înlocuirea ofertei rusești”, a declarat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho.

Prețul benzinei și motorinei a creat isterie în România, după ce o stație de alimentare din Beiuș, județul Bihor, a crescut artifical prețul unui litru de benezină la 11 lei. Speriați, românii au luat cu asalt benzinăriile în Capitală și în alte localități din țară. Guvernul a transmis că nu există motive de îngrijorare, iar premierul a dispus controale la stațiile de carburanți.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.

“Totul a plecat de la o benzinărie de la granița cu Ungaria, la Beiuș, a lanțului de benzinării Mol, acolo era un francizor al Mol, acesta a urcat prețul brut la 11 lei, informația s-a rostogolit în presă. După părerea mea, o informație de acest tip nu putea să creeze această panică la nivel național și această coadă în stații decât “ajutată”, deci cred că vorbim și de un război hibrid aici, în condițiile în care avem conflict armat la frontiera României. Lanțul de benzinării Mol în această seară a mărit prețul la carburant, dar în discuțiile pe care le-am avut cu cei doi producători din România – Rompetrol și OMV Petrom – nu există probleme cu aprovizionările, cu stocurile, nu vorbim de prețuri de genul acesta și nu vom asista peste noapte la scumpiri ce acest lucru. De aceea le spun oamenilor să se ducă acasă, nu are rost să stea la cozi, la benzinării!“, a declarat ministrul Energiei.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook