Prețurile europene la energie au crescut după ce Rusia a oprit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, amenințând să agraveze dificultățile economice ale întreprinderilor și gospodăriilor de pe continent, potrivit The Wall Street Journal.

Contractele futures pentru gazele naturale din nord-vestul Europei, care reflectă costul combustibilului pe piața angro, au urcat cu peste 30% la începutul tranzacțiilor de luni. Acestea rămân sub maximul istoric înregistrat la sfârșitul lunii august.

Gazoductul Nord Stream 1 ar fi trebuit să se redeschidă sâmbătă, după ce a fost închis timp de trei zile. Compania rusă Gazprom , controlată de stat, a prelungit vineri târziu oprirea fluxurilor prin Nord Stream. Moscova a pus suspendarea pe seama unor probleme tehnice. Guvernele europene au descris-o drept un atac economic ca represalii pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Europa a acuzat Rusia că se folosește de livrările de gaze pentru a șantaja țările europene din cauza conflictului din Ucraina, ceea ce Moscova neagă.

În weekend, guvernele din Suedia și Finlanda au oferit garanții de miliarde de dolari companiilor de utilități pentru a preveni o prăbușire a comerțului cu energie. Oficialii se tem că pierderea importurilor prin Nord Stream ar putea duce la un nou salt al prețurilor la energie și ar putea împovăra companiile de utilități cu plăți în numerar către bursele de tranzacționare a energiei pe care s-ar putea să aibă dificultăți în a le onora. Un val de plăți nereușite ar putea submina stabilitatea financiară, au declarat oficialii.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook