Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a opta lună consecutivă în ianuarie, atingând cel mai înalt nivel din iulie 2014, conduse de cresteri la cereale, zahăr și uleiuri vegetale, a declarat joi agenția alimentară a Organizației Națiunilor Unite.

Indicele prețurilor la produsele alimentare al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 113,3 puncte luna trecută, comparativ cu o revizuire ascendentă de 108,6 în decembrie.

Cifra din decembrie a fost dată anterior ca 107,5.

FAO, cu sediul la Roma, a mai spus într-o declarație că recoltele mondiale de cereale au rămas în curs de a atinge un record anual în 2020, dar a avertizat cu privire la o scădere accentuată a stocurilor și a semnalat cereri de importuri neașteptat de mari din China.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 7,1% de la o lună la alta în ianuarie, condus de creșterea prețurilor internaționale ale porumbului, care a crescut cu 11,2%, cu aproximativ 42,3% peste nivelul lor de acum un an, susținut parțial de achizițiile din China și mai puțin decât se aștepta Producția SUA.

Prețurile la grâu au crescut cu 6,8%, determinate de cererea globală puternică și de așteptările de vânzări reduse de către Rusia, când taxa de export la grâu se dublează în martie 2021, a spus FAO.

Prețurile zahărului au crescut cu 8,1%, cu îngrijorări cu privire la înrăutățirea perspectivelor culturilor în Uniunea Europeană, Rusia și Thailanda, precum și condițiile meteorologice secetoase din America de Sud, determinând creșterea cererii de import.

Indicele prețului uleiului vegetal a crescut cu 5,8% si a atins cel mai înalt nivel din mai 2012, împins parțial în sus de producția de ulei de palmier mai mică decât se aștepta în Indonezia și Malaezia, datorată precipitațiilor abundente. O creștere a prețurilor la soia a fost alimentată de reducerea oportunităților de export și de greve prelungite în Argentina.

Alte știri:  Judecătoarea Iulia Motoc va conduce completul care va decide mandatele de arestare a liderilor implicați în conflictul din Fâșia Gaza

Prețurile la lactate au crescut cu 1,6%, susținute de achizițiile mari din China înainte de următoarea vacanță de Anul Nou.

Indicele cărnii a înregistrat un câștig de 1,0%, condus de importurile rapide de păsări de curte, în special din Brazilia, pe fondul focarelor de gripă aviară care au împiedicat exporturile din mai multe țări europene.

FAO și-a revizuit previziunile pentru sezonul de cereale 2020 la 2,744 miliarde de tone față de o estimare anterioară de 2,742 miliarde de tone realizată în decembrie, cu producțiile la orez si grau crescute. Prognoza pentru producția de cereale grosiere a fost redusă din cauza perspectivelor reduse pentru Statele Unite și Ucraina.

“Privind în viitor către producția de cereale din 2021, perspectivele timpurii de producție pentru culturile de grâu de iarnă din emisfera nordică indică o creștere modestă în acest an”, a spus FAO.

Agenția ONU a declarat că China importă cantități neașteptat de mari de porumb în acest sezon, care are un impact semnificativ asupra estimărilor pentru utilizarea și stocurile mondiale.

Previziunea pentru utilizarea cerealelor mondiale în 2020/21 a fost stabilită la 2,761 miliarde de tone față de o estimare anterioară de 2,744 miliarde, în timp ce previziunea pentru stocurile mondiale de cereale a fost fixată la 802 milioane de tone față de 866,4 milioane de tone anterioare.

“La acest nivel, raportul stoc-utilizare la nivel mondial al cerealelor ar scădea de la 29,7% în 2019/20 la 28,3% în 2020/21, marcând un nivel minim de șapte ani”, a spus FAO.

Acesta a spus că contracția provine în mare parte de la „o ajustare descendentă masivă” a stocurilor de porumb în China.

Alte știri:  Rusia începe "exerciții nucleare tactice" în apropierea graniței cu Ucraina

Prognoza FAO pentru comerțul mondial cu cereale în 2020/21 a crescut cu 10,6 milioane de tone, până la 465,2 milioane de tone – o creștere estimată de 5,7% față de recordul din sezonul precedent. Se aștepta ca comerțul cu toate cerealele majore să crească, a spus agenția.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tribunalul Ilfov a decis eliberarea lui Radu Mazăre din închisoare

Tribunalul Ilfov a decis astăzi eliberarea din închisoare a fostului primar al…

12 pasageri răniți în timpul turbulențelor de pe un zbor de la Doha la Dublin

Douăsprezece persoane au fost rănite după ce un zbor Qatar Airways de…

Florian Coldea s-a prezentat la Poliție pentru controlul judiciar în dosarul trafic de influență

Fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, s-a prezentat…

The Guardian: Mossad a desfășurat o campanie de intimidare împotriva unei procuroare a Curții Penale Internaționale

O investigație a publicației The Guardian dezvăluie faptul că fostul șef al…

Macron se declară “indignat” de atacurile aeriene israeliene asupra taberei de refugiați din Rafah

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că este “indignat” de atacurile aeriene…

Rusia pregătește scoaterea talibanilor de pe lista grupărilor teroriste

Ministerul rus de Externe sugerează că președintele Putin ar putea să-i scoată…

Spania promite un ajutor militar de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat marți o vizită surpriză în Spania,…