La doar câteva ore după alegerea ei, prima femeie premier din Suedia, Magdalena Andersson, și-a prezentat demisia după retragerea Verzilor din coaliţie şi respingerea proiectului de buget de către Parlament.

Decizia ei de a demisiona a urmat unor serii de evenimente care au făcut ca bugetul propus de ea să nu treacă prin parlament înainte ca Partidul Verzilor să anunțe că părăsește guvernul de coaliție.

„Există o practică constituțională conform căreia un guvern de coaliție ar trebui să demisioneze atunci când un partid demisionează”, a declarat Andersson reporterilor.

Andersson a spus că speră să fie aleasă din nou în această funcție în curând, ca șef al unui guvern minoritar format doar din social-democrați.

Criza de miercuri a început când Partidul de Centru nu a sprijinit bugetul propus de Andersson, din cauza concesiunilor făcute stângii. Asta însemna că bugetul noului premier nu a avut suficiente voturi pentru a fi trecut în parlament.

Parlamentarii au adoptat, în schimb, un buget alternativ prezentat de moderații conservatori ai opoziției, creștin-democrații și extrema-dreaptă democrată.

Bugetul opoziției de dreapta – negociat împreună de conservatori și creștin-democrații și democrații suedezi – câștigase cu 154 de voturi din 143 necesare.

Lovitura fatală a venit atunci când liderul Verzilor, Per Bolund, a spus că partidul său nu poate tolera „bugetul istoric al opoziției, întocmit pentru prima dată cu extrema-dreapta”, și a părăsit guvernarea.

Verzii au criticat bugetul aprobat, descriindu-l ca „diferențierea între oameni, măcelărirea bugetului de mediu și creșterea emisiilor”, referindu-se la taxa redusă pe benzină și motorină a noului buget .

Bolund a declarat la o conferință de presă că „nu este scopul Partidului Verzilor să realizeze un buget negociat de democrații suedezi” și că „nu pot sta într-un guvern cu un buget negociat de aceștia”.

Andersson trebuia să-și asume oficial atribuțiile vineri, după o întâlnire cu regele Carl al XVI-lea Gustaf, după ce a fost aprobată de parlament într-un vot separat miercuri dimineață.

Președintele parlamentului, Andreas Norlen, a declarat că a acceptat demisia lui Andersson și că va contacta liderii partidelor înainte de a decide joi cum să procedeze.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…