Principalele țări producătoare de petrol, inclusiv Arabia Saudită, au anunțat reduceri neașteptate ale producției de până la 1,15 milioane de barili pe zi din mai până la sfârșitul anului, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor la nivel global.

Această măsură ar putea fi în beneficiul președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce țara sa continuă să lupte cu Ucraina, și ar putea, de asemenea, să forțeze consumatorii din Statele Unite și din alte părți să plătească mai mult pentru benzină, pe fondul inflației mondiale.

Reducerile de producție ar putea duce la o creștere a carburanților, pe lângă creșterea sezonieră tipică din timpul sezonului de condus de vară. Cu toate acestea, există mulți factori care influențează prețurile la petrol și gaze și nu se știe cum vor afecta reducerile de producție cererea sau prețurile în timp.

Ministerul saudit al Energiei a descris reducerile ca fiind o “măsură de precauție” pentru a stabiliza piața petrolului. Toate țările care au anunțat reduceri de producție sunt membre ale grupului OPEC+ de țări exportatoare de petrol, din care fac parte Rusia și alți mari producători.

Relația dintre SUA și Arabia Saudită a fost tot mai tensionată în ultimii ani, iar reducerile anunțate în octombrie 2022 au dus la tensiuni între cele două țări. Gigantul petrolier de stat al Arabiei Saudite, Aramco, a anunțat recent profituri record de 161 de miliarde de dolari de anul trecut.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook